Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Lámafarm Szeged mellett

Szeged - Míg őshazájában, Dél-Amerikában málhás állatként ismert a láma, Európában csak a golfpályák egzotikus „karbantartója".
Hobbiállatként tartja Szőreg melletti birtokán a párosujjú patásokat idősebb Perényi László is. – Édesapám Dél-Amerikában látott lámákat. Ott döntötte el, hogy ő is vásárol. Az első párt a budapesti állatkerttől vette kilenc évvel ezelőtt – mondja ifjabb Perényi László, miközben a lámacsalád felé haladunk. Bálint, Bogár, Bendegúz, Bodza, Boborján és Boglárka békésen legelészett a karámban.

Ifj. Perényi László Bendegúzzal és a kis Boborjánnal a tanyán. Fotó: Frank Yvette

Közelségünktől csak a két legifjabb szőrmók illetődött meg: a két hónapos Boborján és az egyéves Bendegúz, aki már nem is olyan kicsi, hiszen közel száz kilogrammot nyom. Súlyából hamarosan veszít majd néhány kilót, hiszen májusban megnyírják négy társával együtt. Szőrét nem dobják ki, mert akár pulóver is készülhet belőle. A tartásukkal egyébként kevesebb a gond, mint a beszerzésükkel: egész évben a szabad ég alatt élnek, csak esőben nem szabad kint hagyni őket, mert összecsomósodik a szőrük.

Bár a lámák híresek arról, hogy ha félnek, vagy a területüket védik, köpnek egyet, nekünk szerencsénk volt: nem kaptunk ízelítőt bűzös nyálukból.

Olvasóink írták

  • 2. El Nyomottka 2008. április 16. 21:13
    „A lámafarm Szeged mellett van, tehát szegedi hír.
    Ilyen ez a sóbiznisz... :-))”
  • 1. FossiL 2008. április 16. 09:52
    „De most ez hogy? Miért? Meg...ide? Meg...ááá...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyenlőséget, nem életveszélyt! – keménykedő lakóközösségek

Szeged - A Zsitva soriak politikai döntések helyett a közlekedésszervezés ésszerűségét szeretnék látni, az Ipoly soriak többsége zsákutcája nyugalmát félti. Tovább olvasom