Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Lefagyott a legnagyobb cégek megyei listája

Idén is elkészült az 500 legnagyobb árbevétellel rendelkező magyar cég listája a HVG összeállításában, a gazdasági társaságok 2006-os árbevétele alapján. A Csongrád megyei szereplők – a Pick Szeged Zrt.-t leszámítva – ugyanazok, mint tavaly. Az ország déli megyéi egyértelműen a sereghajtók közé kerültek.
Szinte hajszálra ugyanazok a cégek szerepelnek a Csongrád megyei, legnagyobb árbevétellel rendelkező cégek listáján, mint egy évvel ezelőtt. A különbség mindössze annyi, hogy a 2007 januárjában – 2005-ös árbevételt alapul véve – a Pick Szeged Zrt.-t még nem jegyezték az országos Top 500-ban, most viszont egyből a 113. helyre küzdötte fel magát, az 51 milliárd forintnál is nagyobb árbevétellel pedig rögtön a megyei negyedik helyre került. Emiatt eggyel hátrébb lépett a Sole-MiZo, a KÉSZ, valamint a Hungerit, a 7–15. helyen állók közül pedig többen helyet cseréltek egymással.


A Csányi-birodalomhoz tartozó két szegedi székhelyű élelmiszer-ipari feldolgozó szemlátomást megizmosodott, többek között nekik is köszönhető, hogy Csongrád megye 15 céggel a déli megyék mozdonyává vált. Ha egy vízszintes vonalat húznánk meg az ország térképén, északi és déli „féltekére" osztva Magyarországot, akkor azt láthatnánk, hogy Csongrád megye elhúz a többi, hátrányosabb helyzetű térségtől: Nyugatról Keletre haladva Zalában csak hét, Somogyban hat, Baranyában nyolc, Tolnában kettő, Bács-Kiskunban kilenc, Békésben mindössze három olyan céget számolhatunk, amelyek beverekedték magukat a legnagyobb 500 közé.

A mega-árbevételű cégek helyi listáját böngészve még azt sem lehet mondani, hogy tobzódna az amúgy nem a húzóágazathoz tartozó élelmiszeripar, hiszen három reprezentánsa, a Pick, a Sole-MiZo és a Hungerit csak a cégek egyötödét képviselik. A paletta meglehetősen széles, az áram- és gázszolgáltatótól kezdve a három gumiipari cégen át az építőiparig, a dohány- és híradástechnikai kereskedőig, valamint a villamossági termékeket gyártó Legrandig, a porcelánokban világszínvonalat képviselő Villeroy & Bochig.

Viszont a lajstrom lefagyni látszik, mindig ugyanazok a szereplők, újakat nem sikerült kinevelnie a térségnek, és nem települt ide olyan multi, amely kiemelkedő árbevételt, exportot produkálna. Nem dicséri a helyi gazdaságot az sem, hogy mindig az áram- és a gázszolgáltató a lista első és második helyezettje. Míg Budapest, Pest megye, és főként az Észak-Dunántúl gazdasága integrálódott az európai vérkeringésbe, tudásalapú és innovatív, addig az ország többi fertályán nincs se húzóágazat, se jövedelmező export – állapíthatjuk meg az összeállítás alapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvatosan foglalnak állást a szegedi színháziak

Szeged - Ne szólj szám, nem fáj fejem – ez volt az általános vélemény, amikor tegnap arról faggattuk a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagjait, kit, illetve milyen főigazgatót szeretnének az április végén leköszönő Székhelyi József utódjaként. Tovább olvasom