Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Megint megtréfált minket a természet: májusi hóban játszottak a gyerekek

Megint megtréfált minket a természet: májusi hóban játszottak a gyerekekA gyerekek élvezik a késői havazást. Fotók: Farkas Judit
Egyébként tudta, hogy nyárfa termése nem allergén? Szereti vagy utálja? Szavazzon!
Egy ideje már beköszöntött a nyárfaszezon, amit a lakosság egy része teljes szívéből utál. Kivéve a gyerekeket, mert úgy tapasztaltuk, nagy részüknek érdekes a májusi havazás. Egy-egy nagyobb szellő nyomán fehér zápor zúdul a nyárfák alatt elhaladókra, a pihében ücsörgő magokat messzire elsodorja a szél. Távolabbról mintha tényleg hó borítaná a fa tövében a földet - a képeken látható törpéket megtévesztette, de még akkor is nagyon tetszett nekik, amikor kiderült, hogy nem hideg és nem lehet belőle hóembert építeni.
 

Mióta az első nyárfákat elültették, folyik a vita: hasznos tulajdonságaikért ki kell bírni azt a pár hét szöszölést, vagy vágjuk ki a francba az összeset? Korábbi cikkünkből kiderül: a pihék tiszta cellulózból vannak, tehát nem allergének. A hatalmas, lombos fák viszont megóvnak a szálló portól, és a szálló porra tapadó pollen viszont már allergiát vált ki. A nyárfák emellett hozzájárulnak a párás mikroklíma kialakulásához is, ami a száraz városi levegőben szintén fontos.
 
A Boszorkányszigeten tenyésző ragadós galajhoz értelemszerűen a szösz is hozzátapad. Úgy néz ki messziről, mintha pókháló lepte volna be.
A Boszorkányszigeten tenyésző ragadós galajhoz értelemszerűen a szösz is hozzáragad, úgy néz ki messziről, mintha pókháló lepte volna be.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója nyilatkozta 2014-es írásunkban, hogy ha az időszakos lakossági panaszok miatt valóban kivágnának nyárfákat, akkor az ellen jóval többen tiltakoznának.
 

- Néhány hétig kellemetlen, mert takarítani kell a nyárfatermést, és hordja a szél, de a nyárfák jótékony hatása az év folyamán mindezért kárpótol. Érdemes türelemmel lenni, hiszen a nyárfák a városi környezet hasznos fái. Gyorsan nőnek, nagy lombot hoznak, és ezzel a városban problémát okozó porszennyezést nagy mértékben felfogják. Ön mit gondol: baltát nekik, vagy virágozzék minden virág, beleértve a nyárfáét is?
 

Önt kikészíti a nyárfaszösz?

Szavazok!

Szavazás állása


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem cseréli el a Dózsa-pályát a rendészeti iskolára a belügy

Nem cseréli el a Dózsa-pályát a rendészeti iskolára a belügy
Megoldódnak Öreg-Rókus utcáinak csapadékelvezetési problémái, 80 millióból megszépül a Klapka tér, a Stefániára a Zöld város programban komoly összeget áldoz a város. Tovább olvasom