Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

MET: A trubadúrtól az Elektráig

New York, Szeged - Tizedik évadját kezdi az ősszel a New York-i Metropolitan Opera immár 70 ország több mint kétezer kulturális intézményében elérhető, világsikerű Live in HD-sorozata. A tervek szerint a népszerű program a Belvárosi moziban is folytatódik.
Ritkaságoktól a közönség kedvenceiig 25 operát, köztük 6 új produkciót tűz műsorára a Metropolitan Opera a 2015–2016-os évadban. A szezont szeptember 21-én Verdi Otello című operájának premierjével nyitják Bartlett Sher rendezésében, Yannick Nézet-Séguin vezényletével.

Anna Netrebko. Fotó: DM
Anna Netrebko. Fotó: DM

A címszerepet a lett Aleksandrs Antonenko alakítja, Desdemonát Szonja Joncseva, Jagót Zeljko Lucic énekli. Ez a produkció október 17-én szerepel az immár 70 ország több mint kétezer kulturális intézményében elérhető Met: Live in HD-sorozatban. A tizedik, jubileumi évad október 3-án egy másik népszerű Verdi-opera, A trubadúr közvetítésével indul. Leonora szerepét az orosz szopráncsillag, Anna Netrebko énekli majd.

A balesetből felépült James Levine zeneigazgató a következő szezonban a 227 előadásból már 35-öt vezényel, köztük Wagner operáját, a Tannhäusert, amit október 31-én láthatnak majd az operabarátok világszerte. Alban Berg Luluját november elején mutatják be ugyancsak a legendás zeneigazgató dirigálásával, aki már az opera 1977-es New York-i bemutatóját is vezényelte.

Jonas Kaufmann. Fotó: DM
Jonas Kaufmann. Fotó: DM

 Újra magyarok a Metben

Két operában is – a Bohéméletben és a Don Pasqualéban – debütál a Metben Molnár Levente baritonista. Fischer Ádám pedig Verdi Otellóját vezényli majd a tavaszi előadásokon. Így újra dolgoznak magyar művészek is a Metben, ha a közvetítésekben nem is hallhatja őket a közönség.

A címszerepet Marlis Petersen alakítja, partnerei Susan Graham, Daniel Brenna, Paul Groves lesznek. Az operát William Kentridge állítja új rendezésben színpadra, aki 2011-ben szenzációt keltett Sosztakovics Az orr című operájával. A Berg-produkciót november 21-én közvetítik, december 12-én pedig a Mozart-örökzöld, A varázsfuvola szerepel a sorozatban.

Bizet Gyöngyhalászok című egzotikus operáját 1916-ban mutatta be a Met a tenorlegendával, Enrico Carusóval. Az év végén Penny Woolcock rendezésében tűzik újra műsorra Diana Damrauval, Matthew Polenzanival és Mariusz Kwieciennel a főszerepekben – őket láthatják a nézők a 2016. január 16-i közvetítésen.

Két sikeres Puccini-produkciót is újra műsorra tűztek: a Turandotot Nina Stemme-mel január 30-án, a Pillangókisasszonyt pedig április 2-án Kristine Opolais és Roberto Alagna főszereplésével adják. A kettő között egy harmadik Puccini-opera, a Manon Lescaut látható március 5-én Jonas Kaufmann és Kristine Opolais főszereplésével Richard Eyre új rendezésében.

Elina Garanca. Fotó: DM
Elina Garanca. Fotó: DM

Színpadra állítják Donizetti Tudor-trilógiájának harmadik darabját, az I. Erzsébet királynő tragikus szerelméről szóló Roberto Devereux-t. Az operát David McVicar rendezi, aki a két másik Tudor-kori Donizetti-művet, a Boleyn Annát és a Stuart Máriát is színpadra vitte. Az április 16-i közvetítésen is Sondra Radvanovsky amerikai bel canto szoprán énekli I. Erzsébetet, Roberto szerepében pedig Matthew Polenzani amerikai tenort hallhatja a közönség. Elina Garanca játssza Sarát, a nottinghami hercegnőt. A szezon utolsó új bemutatója Nina Stemme címszereplésével Richard Strauss Elektrája lesz, amit április 30-án közvetítenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krónikus beteg gyerekekért Új-Zélandig tekernek

A szegedi egyetemen végzett Boros Balázs és barátnője, Fadgyas Enikő nemcsak önmagáért szállt nyeregbe, hanem krónikus beteg gyermekekért is. Tovább olvasom