Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Ottfelejtett beteg: a magyarázatra várni kell

Szeged, Algyő - Emberi tévedés vagy rendszerhiba műve, hogy éjszakára a szegedi SBO-n felejtődött egy beteg, akit még délután haza kellett volna szállítani Algyőre?
Ez a kérdés a kedden megjelent cikkünk nyomán, de választ még nem kaptunk rá. A klinikai központ nem nyilatkozott az ügyről. A másik szóba jöhető forrás az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), amely a betegszállítást szervezi és felügyeli. A háziorvosoktól vagy egészségügyi intézményektől a 18-20-as telefonszámra érkező vagy interneten befutó megrendelésről a mentőknél lévő központ dönti el, melyik betegszállító vállalkozásnak továbbítja. Az Országos Mentőszolgálatnál azt kérték, írjuk le az esettel kapcsolatos összes adatot, ezek alapján megvizsgálják, mi történt, és válaszolnak, de ez biztosan nem megy egy nap alatt.

Több mint 18 ezer emberre jut egy betegszállító autó. Fotó: Karnok Csaba
Több mint 18 ezer emberre jut egy betegszállító autó. Fotó: Karnok Csaba

Csongrád megyében négy betegszállító vállalkozás dolgozik, tudomásunk szerint 23 autóval, így egy jármű papíron több mint 18 ezer embert szolgál ki. A valóságban is nagyon sok a fuvarjuk. A betegszállító cégek országosan gyakran teszik szóvá, hogy a rendszer nem működik jól, a betegeknek indokolatlanul sokat kell várniuk, mert a vállalkozások nem vonhatnak be több autót a munkába, a finanszírozásuk ezt nem teszi lehetővé.

A cégek területi elosztás alapján dolgoznak. Az Algyőre is szállító kft. ügyvezetője írásban kérte kérdéseinket, írásban is fog válaszolni.

Az, hogy mi történhetett, olvasóinkat is foglalkoztatja. Az interneten is közölt cikkünk mellett a legtöbb hozzászóló annak az orvosnak az emberségét méltatta, aki az algyői asszonyt és kísérőjét a kocsijával éjjel kettőkor hazavitte. Többen is úgy látják, az a mi szerencsénk, hogy ilyen orvosok dolgoznak a magyar egészségügyben. Mások a történet árnyoldalát nézték, arra figyelmeztettek, nem biztos, hogy a betegszállítók a hibásak. És volt olyan vélemény, amely szerint a magyar egészségügy attól sem lenne jobb, „ha több pénzt pumpálnának bele".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új TÉSZ sem tetszik az Európai Uniónak

A strasbourgi bíróság és az Európai Unió támadást indított a tényleges életfogytiglan magyar intézménye ellen - közölte Lázár János. Tovább olvasom