Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Pokoli toronytól a kismamabérletig

Szeged - A kormánypártiak kiegyensúlyozottnak, az ellenzékiek a kolbászból kerítés kampány költségvetésének nevezték az idei, rekord főösszegű, 68 milliárd forintos büdzsét, amit 26 igen, 9 nem és 2 tartózkodással fogadott el pénteken a szegedi közgyűlés.
A testület döntött: március 1-jétől bevezetik a kismamabérletet. A közgyűlés díszpolgári címet adományozott Blazovich László nyugalmazott levéltár-igazgatónak.

Komoly vita bontakozott ki a pénteki városi közgyűlésen a dél-újszegedi Tisza Park szabályozási tervmódosításról. Ismeretes: a volt Heavytex területén bevásárlóközpont, irodaház és szálloda épülne – 64 méter magas toronyházzal. Az ellenzéki képviselők, Szabó László – aki pokoli toronynak nevezte a 64 méteres épületet – és Póda Jenő azt hangsúlyozták: az önkormányzat vezetése nem a városlakók, hanem az üzleti befektető érdekeit képviseli a megalomán elképzeléssel. Gyimesi László (Fidesz) bejelentette: ha a Fidesz hatalomra kerül, visszavonja a terület tervmódosítását. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, hogy az új városmag megépülésével olyan új szolgáltatásokat érhetnek el az Újszegeden élők, amelyek most nincsenek.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Blazovich a díszpolgár

Idén Blazovich László nyugalmazott levéltár-igazgató kapja a díszpolgári címet – döntött pénteken zárt ülésen a közgyűlés. Pro Urbe-díjjal Benedek György orvosprofesszort és Kondé Lajost, a dóm plébánosát, Szegedért Emlékéremmel Szammer Istvánt, a lapunkat is kiadó Lapcom Kft. ügyvezető igazgatóját, Takó Tivadar tanárt, Dombi József fizikust, Rácz Tibor színművészt és Kártyikné Benke Etka jógaoktatót jutalmazza az önkormányzat május 21-én, a város napján.

A város idei költségvetésének tárgyalásakor felforrósodott a hangulat a díszteremben. Botka László bevezetőjében elmondta, hogy a 2010-es büdzsé a legek költségvetése: minden idők legnagyobb főösszegű, 68 milliárd forintos városi büdzséjéről döntenek, amelynek 53 százalékát fejlesztésekre fordítják. Elhangzott: tavalyhoz képest 5 százalékkal emelkedett a városi intézményrendszer működtetésére fordítható összeg. 200 millió forinttal városrészi alapot hoznak létre, amelyből járdát építenek. A város jelenlegi hitelállománya 17 milliárd forint, amiből 5 milliárd a panelhitel. Póda Jenő (Fidesz) szerint az idei büdzsé recseg-ropog, s nem más, mint kolbászból kerítés mutatvány, amit egyszerre jellemez a szorító hiány és a pazarlás. Oláh János (Fidesz) szerint az erőltetett fejlesztés árát a szegediek fogják megfizetni, úgy vélte, hogy a szocialisták eladósítják a várost. Az ellenzéki politikus kampányköltségvetésnek nevezte az idei büdzsét. Vita bontakozott ki a marketing- és kommunikációs költségekről is, amit sokallottak az ellenzékiek. Botka László elmondta: a megyei önkormányzat arányaiban nyolcszor annyit költ marketingre és kommunikációra, mint a szegedi önkormányzat. A polgármester szerint talicskával tolják ki a közpénzt a megyeházáról, mert a megyei önkormányzat támogatja például az Oláh János cége által kiadott sajtóorgánumokat is.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

A kormányzó többség elfogadta a város 2010-es költségvetését, megszavazta a dél-újszegedi Tisza Park szabályozási tervmódosítását. Arról is határoztak, hogy március 1-jétől kisgyermekes szociális bérletet vezetnek be Szegeden, amelyet a gyesben, gyetben részesülők vehetnek igénybe, ha gyermekvédelmi kedvezményt is kapnak. A kismamabérlet annyiba kerül, mint a diákbérlet, 2710 forintba.

Leselkedő

Mécs László napirend előtt bejelentette, hogy megszűnt az MDF-Együtt Szegedért Egyesület frakció, és a képviselőcsoport három politikusa (Bakai Csaba, Mécs László és Ványai Éva) az újonnan alakult Lokálpatrióta frakcióban dolgozik tovább. Mécs László rendkívül aktív volt a közgyűlésen: felszólalt a HPV-oltás ügyében; közölte, hogy nem támogatja a dél-újszegedi szabályozási terv módosítását, és kritikusnak tartotta, hogy a színház idén a tavalyihoz képest 30 százalékkal kevesebb támogatást kap. Utóbbiról Botka László elmondta, hogy a színházi törvény szerint a nézőszám alapján kapják a teátrumok az állami támogatást, amivel rosszul jár a szegedi színház.

Olvasóink írták

 • 11. marywolf 2010. március 01. 15:52
  „"amelyet a gyesben, gyetben részesülők vehetnek igénybe, ha gyermekvédelmi kedvezményt is kapnak."
  Ezért ezt elég parasztvakítás kismamabérletnek nevezni, csak akkor, ha gyermekvédelmit is kaphat. Grrr, sima gyes már nem is elég nekik!
  Tehát jó lenne, ha a tisztelt okosok nem neveznék kismamabérletnek azt, ami egy átlag kismamának nem jár!”
 • 10. favágó 2010. február 22. 08:48
  „Mi is kell a népnek? Cirusz + kenyér?? Megkaptuk!!:-))”
 • 9. hajni55 2010. február 20. 17:03
  „kérdezném,hogy az anyaságinlévő anyukáknak mértnem jár a bérlet? miis gyerekekkel vagyunk itthon és a mi pénzünkis egyenlö a gyesel,gyeddel. mi miért vagyunk kivételek? mi a baj velünk?”
 • 8. ferdzso 2010. február 20. 16:42
  „"Kismama bérlet":Gyermeket vállalhat (de más is) :, akinek a családja eddig is jó módban élt,(minek ez az olcsóbb bérlet, hiszen kocsival jár).A "többiek"?:Szülés előtt "táppénzen" vannak, vagy "végig" dolgozzák a szülés előtti 8-9 hónapot, esetleg, megfelelő munkahelyi és "állami" ellátással.( Épp,annyival kevesebb a "betevő", mint egy egyszerű táppénzesnél.) Aki ettől az intézkedéstől várja a népesség szaporulatot, szülési kedv növekedést, az nem is itt él, közöttünk, csak hallott valamit a Magyarokról... Kismamák, azért ne haragudjatok! (Vagy valaki ezért vállal gyereket? Menten le hidalok!)”
 • 7. Miracala 2010. február 20. 12:03
  „Abri, nem hinném hogy az új toronyházat azzal a 30 éves technologiával építenék fel, amival az általad említett épületeket is.”
 • 6. pmagori 2010. február 20. 11:27
  „Ezeknek a zsigereikbe van az egymásnak való ellentmondás. Kezdem azt hinni mindegy miről van szó, sose lesz megegyezés semmiben. (ez most épp kivétel)
  Egyébként meg annak adok igazat, aki már a tegnapi közgyűléses fórumban azt írta, hogy ne hasonlítsuk össze a 15-20 éve épült épületeket a mai technológiával épült épületekkel. A 64 méter meg nem egy hatalmas felhőkarcoló (eu-ban 150m-től számít egy épület hivatalosan felhőkarcolónak)...inkább csak egy jól megtermett épület. Az tény, hog jelentősen átformálná Szeged látképét, de nem egy 400m magas felhőkarcolót akarnak építeni. Mellesleg ahogy a nagyokosok mondják, ez a jövő, mivel felfelé még ingyen lehet építkezni.

  Másrészről én szívesen megnéznék egy látványtervet erről a projektről, és csak azután döntenék.
  (aki fikázni akar, normális hangnemben tegye, mert az egy dolog, hogy nem lehet mindenkinek ugyanaz a véleménye...)”
 • 5. na_mit_talaltam 2010. február 20. 05:09
  „Szeged Cirkusz :-)
  http://valasztas-szeged.blogspot.com/search/label/cirkusz”
 • 4. na_mit_talaltam 2010. február 20. 05:00
  „Szeged Cirkusz
  http://2.bp.blogspot.com/_uBCzl8H0-uQ/S2YGnz5uanI/AAAAAAAAHWM/qusqzNzOfy4/s1600-h/v%C3%A1rosi_cirkusz.jpg
  Azt hiszem, ez nagyon jól jellemzi a városban uralkodó körülményeket.”
 • 3. valakiiii 2010. február 19. 21:13
  „moderálva off”
 • 2. szatyi 2010. február 19. 20:57
  „Mit fotóznak oly bőszen az első képen?”
 • 1. abri47 2010. február 19. 19:54
  „A 16 emeletessel is vannak bajok, a pécsi 20emeletes is életveszélyessé vált, akkor mért kell ezt erőltetni?
  Úgy tudom itt Szeged környékén az altalaj nem is elég biztonságos egy ilyen magas építményhez. És a víztorony ezt elbírja?
  A színházzal kapcsolatba azt gondolom, hogy a pénz elvonás az előadások színvonalának csökkenését vonhatja maga után, az pedig a közönség csökkenését eredményezheti. Puszi a törvényhozóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jakab István az agráriumról

Szőreg - A magyar gazdaságot a kormány növekedési helyett leépülési pályára állította, a… Tovább olvasom