Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Répás, pityókás ízkavalkád

Domaszék - Savanyú lengyel leves, lövétei székelyirtó és pityókás tokány, királyhalmi répaminyon – háromnapos gasztronómiai rendezvénnyel és répafesztivállal ünnepelt a hétvégén Domaszék.
– Olyan, mint a szerencsejáték, csak mi nem a lovira visszük a pénzünket – érzékeltette egy domaszéki termelő foglalkozása bizonytalanságát a hétvégi répafesztiválon. A települést nem kímélte a belvíz: ázott a krumpli, a barack, a répa. De nem panaszkodnak a gazdák – az nem a homokháti ember kenyere.

Inkább háromnapos gasztronómiai fesztivált rendeztek a hétvégén, középpontban a helyi specialitással és a nemzetközi ízekkel. Domaszéken több mint ötszázan rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal – legalább felük répával is foglalkozik: a homoki talaj kedvez a termelésének.

– Jót tesz a látásnak, nem kell szemüveget használni – ecsetelte a sárgarépa-fogyasztás egyik előnyét a kis Dobó Anna, aki Mégh Vikivel szemlézte a domaszéki termelők kiállított terményeit. A polgármesteri hivatalban különlegességeket lehetett kóstolni: például zabpelyhes répafasírtot, diós–répás tortát, répaminyont – utóbbi a testvértelepülés, Királyhalom asszonyainak találmánya. De azt még titkolták, honnan jött az ötlete. Odafentről – súgta meg végül egyikük. A szegedi Léka Edit a tócsnit tartotta égi adománynak.

Szemrevalók. A kicsik is tudják: a répa jót tesz a látásnak. Fotó: Karnok Csaba
Szemrevalók. A kicsik is tudják: a répa jót tesz a látásnak.
Fotó: Karnok Csaba

– Pályázati forrásból valósult meg a háromnapos program. Gasztronómiai és turisztikai projektünket Pécskával közösen nyújtottuk be – tájékoztatott Kispéter Géza polgármester. Az ízkavalkádot főzőverseny tetézte. A lengyel testvértelepülés, Wolborn savanyú, kovászos levest készített – a nyelvi korlátok miatt csak annyi derült ki róla: tojás, kolbász és csülök biztosan van a zurekben, amit a hargitai Lövéte házi pálinkájával lehetett szétcsapatni. Az almából, körtéből készített itókát Lázár Zoltán polgármester székelyirtónak becézi. – Pityókás tokányt főztünk. A hagyományápolás, a másik életmódjának megismerése miatt fontosak az ilyen rendezvények – fogalmazott –, közelebb hoznak egymáshoz.

Charlie és a megálló

Egy uniós közösségi közlekedési pályázat révén 27 buszváró épült vagy újult meg Domaszéken 40 millió forintból. Szombaton adta át a központi megállót Kispéter Géza. – Érdemes együtt hozzáfognunk a hasonlóan nagy feladatokhoz – hangsúlyozta 7 település közös pályázatáról Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, a homokháti kistérségi társulás elnöke. A napot tűzijáték zárta, fellépett Charlie, tegnap pedig a Csík zenekar adott fergeteges koncertet.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2010. július 20. 18:45
    „Nincs itt valami félreértés? A pityókatokány a székelyeknél olyasmi, mint nálunk a paprikáskrumpli! A pityókás tokány valami becsípett eledel akar lenni? Abban a kultúrkörben pedig muroknak hívják a sárgarépát! Így nem csak ízkavalkádról szól a történet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajdasági szív – még háromszor érezhető

Szeged - Nyemcsok Éva Eső, lapunk munkatársának első darabját még háromszor láthatják a Thealter… Tovább olvasom