Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Szeged vendége volt Andrew Szentgyörgyi

Szeged - Szent-Györgyi Albert Dóm téri mellszobránál is járt Andrew Szentgyörgyi, a távoli rokon. Az asztrofizikus azért látogatott Szegedre, hogy – tanítványa, a csillagász Fűrész Gábor doktori védésének procedúráját követően – Szeged Nobel-díjas tudósának itteni emlékhelyeire is ellátogathasson.
– Édesapám unokatestvére volt Szent-Györgyi Albertnek – magyarázza a családi kapcsokat Andrew Szentgyörgyi. – Apám Andrásként és újságíróként érkezett Amerikába. Ott lett Andrew, s a családi névből elmaradt a kötőjel, amikor a tenegerentúlon aláírta a cikkeit. Így egyszerűsítetik a helyesírást az amerikaiak! – fordul igazolásért édesanyjához Andrew, aki már nem beszél magyarul. Az idős asszony először jár Magyarországon, a Szent-Györgyiektől a tudományos pályát öröklő Andrew Szentgyörgyi már járt ősei földjén, de most először néz szét Szegeden. A Tisza-parti városban egy napot töltött anya és fia. Hannus István vegyész professzor, Szent-Györgyi Albert életútjának kiváló ismerője szegődött kalauzukul.

Őriz-e családi anekdotát a Nobel-díjas tudósról? – kérdezzük Andrew Szentgyörgyit, aki személyesen sohasem találkozott a híres rokonnal. Szent-Györgyi Albert életét ő is Ralph W. Moss magyarul is olvasható, izgalmas monográfiájából ismeri. – Albert állásinterjún járt a Harvardon. Előtte részt vett egy nagy ebéden, majd – még mielőtt megszólalhatott volna az állásinterjún – a bizottság elnöke beszélt saját kutatómunkájáról. Ez az előadás nem kötötte le az energikus Albert figyelmét, így még az interjú előtt elszunnyadt. Így nem csoda, hogy nem kapott a Harvardon pozíciót! – nevet az asztrofizikus.

Szeged vendége volt Andrew Szentgyörgyi
Szeged vendége volt Andrew Szentgyörgyi

Mikor a hallgatókhoz való viszonyáról kérdezem, elárulja: a Columbia egyetemen volt oktatói állásban, s a Harvardon is tartott egy kurzust. Kijelenti, ha olyan diákjai lennének csak, mint a szegedi egyetemről hozzá doktori ösztöndíjasként kerülő Fűrész Gábor csillagász, szívesen foglalkozna a fiatalokkal.

– Szeged olyan szerepet tölt be a világ egyetemei között, mint Cambridge, a Harvard, vagy Uppsala, Göttingen
– jelenti ki Szent-Györgyi egykori egyetemi dolgozószobájába lépve Andrew. – Azok a kutatók, akik Szegedről kikerültek, jelet hagynak maguk után saját tudományterületükön.

– Milyen benyomásokkal távozik a Tisza-parti városból? – kérdeztük Nobel-díjasunk távoli rokonát. – Rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott városnak tűnik – néz a Dóm téri panteonbeli Szent-Györgyi-mellszoborra.

Az asztrofizikus

A naprendszeren kívüli bolygók keresésével foglalkozik Andrew Szentgyörgyi. Az asztrofizikusok több mint háromszáz ilyen bolygót ismernek. Jelenleg a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics intézetben együtt dolgozik Fűrész Gáborral, továbbá egy budapesti fiatallal, s ugyancsak csillagász feleségével. Úgy véli, a magyarok jelentősen hozzájárulnak e tudományág fejlődéséhez ugyanúgy, mint Szent-Györgyi Albert idején a biológiában. Andrew Szentgyörgyi fia, Nicolas 18 éves. Nem tudni, tudós lesz-e.

Olvasóink írták

 • 3. Anonymus 2008. október 08. 11:42
  „"A világhíres magyarok sajátos jellemzője, hogy világhírüket többnyire nem Magyarországon érik el - a miértekre egész történelmünk a válasz."- Ezzel kapcsolatban csak annyit,hogy a politika beleszólt a dolgokba( gondoljunk csak arra.hogy valakit a hite miatt üldöztek el).

  1: Nobel-díjasaink közül néhányuk már nem tekintette magát magyarnak [attól függetlenül,hogy apja-anyja a történelmi Mo.-on született(Trianon előtti Magyarországra gondolok)].

  2: A 20 században Szent-Györgyi Albertet leszámítva a többiek mind külföldön dolgozták ki az eredményeiket és kapták meg a Díjat[ nem említettem Kertész Imrét ( 2002) és a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökségnél dolgozó 15 magyart(2005).”
 • 2. LukSzusz 2008. szeptember 13. 13:12
  „Én elhiszem hogy Szentgyörgyi nagy ember volt,de Amerikában élt,itt hagyta az országot,mást ezért becsuktak,szerintem túl sokan profitálnak belőle,kezd olyan lenni amikor Petőfi mizéria volt,mindenki őt kereste.”
 • 1. Minden tiszteletem a családé! 2008. szeptember 13. 09:16
  „..és remélem, hogy a Szegednek hírnevet hozó pacifista családfő mellé nem fogják odatenni a Don-kanyarban katonákat feláldozó Horthy szobrát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfi és nő az új IH-ban – versengés, hajtépés, légkondi

Szeged - Férfi és nő a téma, két férfi és két nő, négy Kossuth-díjas színész mondta el dalban mindazt, ami erről tudható. Tovább olvasom