Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Szegeden tanul Vili, a veréb magyar hangja

Szeged - Igaz Levente kisgyerekként kölcsönözte hangját Vilinek, a verébnek. Csodálatos emlékként őrzi a színészekkel való közös munkát, ám a szinkronszínészet helyett mára a tudományos kutatás foglalkoztatja.
Bizonyára alig akad olyan felnőtt az országban, aki ne ismerné a Vili, a veréb című magyar rajzfilmet, amely a rossz kisgyerek, Paraj Vilmos verébbé változását és megjavulását meséli el. A főszereplő Igaz Levente hangján szólalt meg.

– Nincs különösebb története annak, hogy szinkronszínész lettem. Édesanyám egyik nap egy újságkivágást hozott haza: a Magyar Rádió Gyermekstúdió Osztálya 10 év körüli gyerekeket keresett utánpótlás céllal. Elmentem a meghallgatásra, és számos rosta után ott ragadtam. Szombatonként foglalkozott velünk Varsányi Anikó rádiós rendező, valamint Papp János színművész. Fejlesztették a beszédtechnikánkat, és egyebek mellett szituációs gyakorlatokat tartottak nekünk. Néhány éven belül pedig leadták a nevünket a rádiós rendezőknek. Turján György így keresett meg Vili szerepével – hallottuk Igaz Leventétől.

Igaz Levente íjra cserélte a mikrofont. Fotó: DM/DV
Igaz Levente íjra cserélte a mikrofont.
Fotó: DM/DV

A szinkronizálás a 80-as években másként zajlott, mint napjainkban. A Vili, a verebet például rádiójátékként rögzítették, és utána rajzolták meg hozzá a filmet, amit nagy sikerrel vetítettek a magyar mozikban. A történet később videokazettán és a DVD-n is megjelent, Levente azonban egy fillér jogdíjat sem kapott ezekért, és akkoriban is csak zsebpénznek volt elég a „gázsija". Csodálatos emlékként őrzi azonban a profi színészekkel való közös munkát. Csak néhány nevet említ: Tolnay Klárival, Esztergályos Cecíliával, Usztics Mátyással, Székhelyi Józseffel dolgozott együtt a rajzfilmen.
Szupernagyitól a Végtelen történetig

A 80-as években Levente nem mindig volt népszerű az osztálytársai körében. – Akkoriban ferde szemmel néztek az emberre, ha taxival vitték a suliból a szinkronstúdióba – hallottuk Vili, a veréb magyar hangjától, aki szerepelt a Végtelen történet első részében is: Bastian szólalt meg az ő hangján. A Szupernagyiban a kövér, vörös hajú unokát szinkronizálta, és számtalan rádiójátékban hallhattuk, többek között a Csutak és a szürke lóban.– Tolnay Klári igazi nagyasszony volt, hihetetlen méltósággal, ugyanakkor mindenkivel nagyon kedvesen viselkedett. Mindenki körberajongta. A munka végén vörös rózsát adtam a kolléganőknek, neki is. Kaptam tőle egy puszit, és megköszönte a közös munkát. Ez volt számomra a legnagyobb elismerés – emlékezett vissza a ma 35 éves fiatalember, akit a szinkronért nívódíjra is jelöltek. Mivel nem volt még nagykorú, elnöki jutalomként vehette át a kitüntetést a Parlament tükörtermében, ahol ugyanakkor Nagy Ferót is jutalmazták a Garázs című rádióműsorért.

A siker ellenére Levente nem folytatta a szinkronszínészi pályát. Tizennégy éves kora és a mutálás után már más dolgok foglalkoztatták. Az ELTE-n végzett történelem–portugál szakon. Spanyolul is tanult, majd Szegedre jött középkor-történeti PhD-zni. Az utóbbi két évben doktoranduszhallgatóként szemináriumokat is tartott, többek között a „10. századi hadtörténet kérdései" címmel. Ezenkívül a Gyepűvédők Szövetségének is oszlopos tagja. Történelmiéletmód-rekonstrukcióval foglalkoznak: régészeti és történettudományi kutatásokra alapozva készítik el azokat a ruhákat, fegyvereket, használati tárgyakat, amelyek segítségével bemutatják, hogyan élhettek a régi magyarok.

– Néha visszanézem a történetet, és jókat mosolygok a régi hangomon. Az idő múlását azon érzem nagyon, hogy ma már a régi cimborák gyerekei nézik a rajzfilmet. Nem bántam meg, hogy nem folytattam a színészi pályát, hiszen így is sok olyan dolgot tanultam, amit kamatoztatni tudtam: például, hogy érthetően és érdekesen beszéljek a hallgatóságom előtt.

Olvasóink írták

 • 4. IVY 2010. július 28. 16:18
  „Uff! ´86-ban volt?
  Vagy hogy is?”
 • 3. kowalsky 2010. július 27. 12:33
  „Döbbenet!”
 • 2. gedeon 2010. július 27. 11:19
  „Csip-csirip!”
 • 1. Dema 2010. július 27. 11:10
  „Nem véletlen !! Szeged a világ közepe!! Még a veréb is ide jött egy kicsit élni, tanulni! Örömmel fogadjuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen a biciklitolvaj

Szeged - A szegedi rendőrség egy 24 éves hajléktalant vett őrizetbe hétfőn. A fiatalember a gyanú… Tovább olvasom