Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Szegedi legendák: Mária megvédte magát a golyótól

A delmagyar.hu cikksorozatában szegedi történeteket, legendákat gyűjtünk össze, olyan történeteket, amelyekről talán még a tősgyökeres szegediek sem hallottak még soha.
A cikkekben szó lesz megtörtént eseményekről, és előkerülnek olyan sztorik is, amelyeknek talán semmi közük sincs a valósághoz. Így vagy úgy, a mi városunkról, az itt lakókról szólnak majd, ezt garantálhatjuk.

A szegedi legendák felderítésében elsősorban Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lesz a segítségünkre, de bízunk benne, hogy idővel több Szeged történelmében, a szegedi nép szokásaiban hasonlóképpen jártas szakember is csatlakozik majd hozzánk, hogy megmutassák nekünk Szeged rejtőzködő történeteit.

A második részben is az alsóvárosi Havas Boldogasszony templom legendáiból, érdekességeiből válogatunk. Talán nem is lenne méltó egy több mint ötszáz éves épülethez, ha csupán egyetlen cikket szánnánk rá.

Hogyan ölte meg Mária Rákóczi katonáját?

Rákóczi már a szabadságharc elején be akarta venni a szegedi várat, amely az osztrákok legfőbb délvidéki erődje volt. Amikor kurucaival Szegedre érkezett azonnal elfoglalták a polgárok lakta városrészeket, tüzérség híján azonban a várat nem sikerült bevenni.

Maga az alsóvárosi templom előtt történt incidens, amiről szó lesz, nem kötődik túl szorosan a várostromhoz, hacsak annyiban nem, hogy ez is egy katona életébe került.

Egy kuruc lőtt rá - Fotó: Bálint Csaba

– Az alsóvárosi Havas Boldogasszony templom előtt álló Immaculata szoborcsoport eredetileg nem szoborcsoport volt, csak egy Mária-oszlop volt, a többi alak később, 1752-ben került köré. Amikor Rákóczi seregei megérkeztek, az egyik harcos miután észrevette Márai szobrát a templom előtti téren, valószínűleg buzgó református lévén, indulatba jött. A katona így kiáltott a szoborra, mielőtt célba vette volna puskájával: Katolikusok nagyasszonya! Lássuk, meg tudod-e védelmezni magad? Igaz, létezik olyan verzió is, amely szerint csak annyit mondott: Asszony, adj kenyeret!

Akár ezt mondta, akár azt, a történet szerint a kuruc rálőtt a szoborra, a golyó pedig Mária jobb kezét találta el, amely le is tört. A lövedék azonban visszapattant a szoborról, és egyenesen a lövöldöző katonába fúródott, halálos sebet ejtve rajta, és egyben megválaszolva annak pökhendi kérdését. Dugonics András is említ később egy csonka kezű Mária szobrot Szegeden, ami akár igazolhatja is a legendát– fejezi be a furcsa történetet Mihály Illés.

A leghitelesebb Mátyás-ábrázolás

Az alsóvárosi templom tér felőli oldalán látható a Mátyás királyt ábrázoló dombormű, amely valószínűleg a leghitelesebb Mátyás-ábrázolás, hiszen eredetije, a bautzeni Olmützerhaus kaputornyán található, és akkor készült, amikor a király még élt, Stein György vagy Olmützi János készítette 1486-ban. Ez az évszám olvasható a szobor alatt a szegedi másolaton is, amely azonban csak 1931-ben került jelenlegi helyére. A ma Németországhoz tartozó Bautzen a 15. században a Mátyás birtoka volt.

Hunyadi Mátyás a templom oldalán - Fotó: Bálint Csaba

A gótikus fülkében Corvin Mátyás ül, lábait egy oroszlánon nyugtatja. A király feje fölé két angyal tart koronát. A csúcsmezőben a magyar és a cseh címer. Balról Bosznia, Hunyadi és Stájerország, jobbról Klagenfurt, Ausztria, Szilézia, Lausitz címerei. A szobor másolata Budapesten is megtalálható, a volt Szent Miklós templom egyik megmaradt tornyán, a budai várban.

Olvasóink írták

 • 15. mucsacsa 2009. szeptember 17. 09:36
  „Respect”
 • 14. flexsnake 2009. szeptember 13. 15:22
  „7megás lett a cikkekből készült pdf
  Benne van a
  Mátyás és az alsóvárosi templom
  és a
  Mária megvédte magát a golyótól
  Esetleg bele lehet tolni a webcímeket is. Meg ha tudnám mennyi rész lesz akkor oldalszámozni meg normális tartalomjegyzék. De nem tudom. Benne vannak a képek is.
  http://shadowmasteronline.info/flexsnakemusic/szegedilegendak.pdf

  Jó étvágyat :p”
 • 13. Gréta00 2009. szeptember 13. 10:25
  „Jó volt a napot ezzel a cikkel kezdeni ismét. Megtudhatunk részleteket még a mucu által említettekről, kiegészítésként? Érdeklődve várom a következőt!

  ... és N.P. flexi: csatlakozom a csapathoz, teszem én is a cikkeket a gyűjteményembe.”
 • 12. kakoszeged 2009. szeptember 13. 08:29
  „...hű ez tényleg nagyon klassz lesz!...várom a többit...”
 • 11. N.P. 2009. szeptember 12. 21:04
  „flexsnake 2009.09.12. 13:47
  Tedd meg, és sokan hálásak leszünk érte!
  Persze a "Pinaman 2009.09.12. 18:28 " című kapitális bunkók nem, de nem hiszem, hogy a hozzá hasonlók véleményére adnunk kellene.”
 • 10. vmagdi 2009. szeptember 12. 20:42
  „tegnap hianyoltam, tiszta ideg voltam, hogy a gyerekes megeroszakolos 3x annyi ideig volt fonn, mint a legendank. Muszaj irni is, nehogy a keves klikeles miatt abbahagyjak”
 • 9. Pinaman 2009. szeptember 12. 18:28
  „8 . en mutkor be is szrtam mikor megneztem.”
 • 8. mucu 2009. szeptember 12. 18:00
  „Valóban jó volt olvasni a cikket. De azért kiegészíthették volna az egész szoborcsoport kalandos történetével, elásásával, megtalálásával, restaurálásával. Remélem, láttátok már, csodálatos, gyönyörú. Én nem tudok meghatódás nélkül rátekinteni.”
 • 7. Atlasz 2009. szeptember 12. 16:00
  „Mária-napon figyelmességre vall ezt a legendát közölni!”
 • 6. Atlasz 2009. szeptember 12. 15:58
  „Olmüzterhaus, Olmüzti - elütés. Olomouc német neve a jövőben helyesen írandó.”
 • 5. flexsnake 2009. szeptember 12. 13:47
  „ha kell én megtudom csinálni pdf könyv formában, képekkel, egyebekkel :D
  mennyi rész lesz?”
 • 4. BSC 2009. szeptember 12. 12:56
  „petrov- pontosan.”
 • 3. petrov 2009. szeptember 12. 12:10
  „Néprajzi értéke lehet a cikknek. Hitelvit nem látok benne, főleg a Mária sztoriban nem. Legalábbis, ha egy kicsit is ismerjük az evangélumokat...:(:(:(”
 • 2. BSC 2009. szeptember 12. 11:07
  „Nem is rossz ötlet, de ez nem rajtam múlik. Azt hiszem, a delmagyar.hu-n továbbra is megtalálhatók lesznek a cikkek. A keresőbe elég beírni: szegedi legendák. Elvileg egy a cikkeket összekapcsoló kulcsszó révén hamarosan minden cikk alatt listázva jelennek majd meg az egyes történetek. Üdv: BCS”
 • 1. N.P. 2009. szeptember 12. 11:02
  „A sorozat kell!!! Nagyon szükségünk van rá!!
  Jó volt megint "értéket" olvasni, nem pedig hírt.
  Egy kérdésem azért lenne: valamikor ezt az ismeretanyagot megkapjuk szerkesztett formában, vagy kezdjem el csendben letölteni...?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzes Edda Művek a szegedi jégpályán

Szeged - Pataky Attiláék éjjel érkeztek, minden sarkon álltak már, majd a kör közepén klasszikussá… Tovább olvasom