Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Tarjáni rekonstrukció: öt hónapot csúszik az átadás

Szeged - Télen nem lehet befejezni a kertészeti munkákat, és térfigyelő rendszert is rendelt pluszban az önkormányzat. Ez indokolja, hogy nem szilveszterkor adták át a felújított tarjáni köztereket, hanem csak május végére készül el minden.
Szilveszterkor járt le a tarjáni lakótelep-rekonstrukció eredeti átadási határideje. Csakhogy a munkálatok befejezése és a teljes átadás-átvétel tavaszra tolódik. A határidőt a generálkivitelező Sade Magyarország Kft.-vel közösen május 31-ére módosította az önkormányzat – tájékoztatott Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. Ennek a legfőbb oka az, hogy jelentős pótmunkát rendelt meg a város, térfigyelő kamerákat szereltet fel. Ez pedig már nem fért bele az időbe a tervek és közmű-engedélyeztetés miatt. Maradtak még közterületi aprómunkák, amelyeket a tartós hideg beálltával el kellett halasztani. A kertészeti tennivalókból is hátravan még az életképtelen cserjék és fák pótlása, a gyepesítést is csak később lehet elvégezni.

– Az országban elsőként és egyedül itt, Szegeden végzett városrész-rehabilitáció terepmunkái júniusban kezdődtek, de hamar fennakadás mutatkozott – mondta az időközben felmerült gondokról az alpolgármester. A negyven éve készült víz- és villanyvezetékek ugyanis sok esetben méterekkel arrébb voltak a földben, mint ahol a műszaki rajzok jelölték őket.

Fotó: Karnok Csaba

Elkészült és átvették a város műszaki ellenőrei a tizenöt kisebb játszóteret, a három nagy is kész, ezek átadása tolódik az év elejére. Ugyancsak átvették a közvilágítást, a térburkolatot és az utakat, valamint a kerti bútorokat. Átadásra vár az ivóvíz-, a csatorna és a csapadékvíz-vezeték. Megvan az öntözőrendszer, és átvételre kész a hét fúrt kút.

Figyelő szemek

A felújított tarjáni közterek és az ott élők biztonságára öt térfigyelő kamera vigyáz majd. Ezeket a tarjáni rendőrőrsre kötik be, onnan figyelik a Csaba és a Lugas utcát, valamint a Csillag és az Olajbányász teret.

Az unió a határidőket nagyon szigorúan veszi a támogatások elszámolásakor. Az alpolgármester szerint ez az öt hónapos csúszás mégsem jelent gondot, mert rendszeresen egyeztettek az idehaza koordináló szervezettel, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Operatív Kht.-vel. Beszámoltak a felmerült műszaki gondokról és a pluszmegoldásokról. A csúszás anyagi veszteséget sem jelent, tartják az 1,083 milliárd forint összköltségvetésű beruházás pénzügyi kereteit. A hibák miatt a betervezett tartalékkeretből költöttek, megközelítőleg eddig hetvenmillió forintot. A határidő módosítása a tél végére ígért másik beruházásnak, az Olajbányász téri kispiac átépítésének kezdetét sem akadályozza. Nagy Sándortól megtudtuk, a beruházó piacigazgatóság jelenleg a terveket engedélyezteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház volt a SZIN Ice utolsó napján

Szeged - Szilveszteri buli a kötelező év végi kellékek nélkül: telt ház volt a SZIN Ice-on december… Tovább olvasom