Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Thealter 2008: az átváltozás fesztiválja

Szeged - Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg idén Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválját, a szegedi Thealter Fesztivált. A nagykorúsággal jelentős változások is járnak.
A MASZK Egyesület a 2008. július 23-27. között megrendezésre kerülő 18. Thealter Fesztivál témájaként a metamorphosist, azaz az átváltozást választotta.

A változás érinti a fesztivál nevét, struktúráját és a metamorphosis jegyében készülnek a MASZK Egyesület menedzsmentjében a fesztiválon bemutatásra kerülő új előadások, de ez a téma a vezérfonala a meghívott előadásoknak, valamint a kísérőprogramoknak is.

Mint azt a sajtótájékoztatón Balog József, a MASZK Egyesület elnöke és a Thealter művészeti vezetője kifejtette, a Thealter szakít a Debrecenbe költöző Alternatív Színházi Szemlével. Ezért ugyan kevesebb magyar előadást láthat a közönség, de az új kezdeményezések a remények szerint pótolják majd ezt az űrt.

A MASZK menedzsmentjében készülő új előadások: Compagnie József Trefeli (CH): OOOrpheus; Döbrei Dénes-Varga Henrietta (SRB-FR): Csend-ért; Urbán András Társulata (SRB): Turbo Paradiso.

Czene Zoltán, az Ekisfeszt Akadémia programvezetője, Benkő Imola Orsolya, a Maszkaland programvezetője és Balog József, a Thealter művészeti vezetője a régi zsinagóga udvarán. Fotó: Delmagyar.hu
Czene Zoltán, az Ekisfeszt Akadémia programvezetője, Benkő Imola Orsolya, a Maszkaland programvezetője és Balog József, a Thealter művészeti vezetője a régi zsinagóga udvarán.
Fotó: Delmagyar.hu

Tervezett külföldi fellépők: Bicskei István (SRB-FR), Penoplast (Ukrajna), Divadlo Continuo (Csehország), a horvátországi Bacaci Sjenki különleges, minden nézőnek valóban egyedi színházi élményt nyújtó, a BITEFen a zsűri különdíját elnyert előadása, az East West Center (Bosznia és Hercegovina) Osztályellenség-adaptációja, amely meghívást kapott többek között az újvidéki Sterija Játékokra és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválra is, valamint a holland SPACE Színház Holland cunami című produkciója, amely az idei LOW Holland-flamand Kultfeszten aratott osztatlan sikert.


A tervek szerint fellép majd Pintér Béla és Társulata: A démon gyermekei c. előadással, a Jászai Mari című monodrámát Menszátor Héresz Attila mutatja be, Rudolf Hess tízparancsolata címmel az Aradi Kamaraszínház és a szegedi Hetek Csoportja közös produkciója is színpadra kerül, láthatja a közönség az Ádám, ÁDÁM és ádám című előadást, melynek rendezője Czeizel Gábor, a zenei csemegéket kedvelőknek pedig egy barokk operával készül a fesztivál.

Éjszakánként a Jate Klubban koncertek zárják a programokat.

Maszkaland - a THEALTER gyermekprogramja a régi zsinagóga udvarán

A Thealter ezúttal a 10-17 éves gyereknek és a fiataloknak programot nyújt MASZKALAND elnevezésű gyerek- és ifjúsági szigetével.

Öt kreatív műhely, színházi előadások, koncert, filmek, számtalan meglepetés, izgalom és vidám az átalakulás, vagyis a metamorfózis jegyében. A Fénykaland műhely várja a fotózni vágyókat, a Drámaland a játszani vágyókat, Grafikai Műhely lesz a „varázskezűeknek", Filmkaland „ifjú filmeseknek", Zene&Tánckaland öröm-zenélni és táncolni vágyóknak.

Plakátterv: Baráth Ferenc
Plakátterv: Baráth Ferenc

Továbbá a Focus Műhely Gyerektársulat, Dvorák Gábor pantomimművész, Makám, Kolibri Színház, valamint a Gyerekszem Filmfesztivál díjnyertes filmjei, Metamorfózis labirintus, Gyerekszáj Rádió, Átalakulás Kuckó és meglepetések szórakoztatják majd az ifjabbakat.

Ekisfeszt Akadémia

Ekisfeszt Akadémia címmel a JATE Klub ad otthont a nézőként és fellépőként is az egyetemistákra, főiskolásokra koncentráló programsorozatnak, melynek része egy színházi kisesszé írói pályázat is, melyben a neves bírálók (Szilasi László irodalmár, Szijj Ferenc költő) mellett a közönség is kedvencet választhat.
 
A Thealter története

Az 1991-ben indult nyári nemzetközi színházi fesztivál ma már a magyar színházi élet egyik legjelentősebb nemzetközi színházi fesztiváljává vált. Évről-évre olyan független művészi közösségeket lát vendégül, akik a komplex színházi nyelv művelésében értek el kimagasló esztétikai és színháztörténeti jelentőségű eredményeket, de nyitott minden új kísérletre is. A találkozó tematikája szerint 1994-ben a Balkán színházait, 1995-ben orosz színházakat mutatott be, 1996-ban Lengyelországból, 1997-ben Oroszországból és az Egyesült Államokból látott vendégül csoportokat, 1998-ban egy bizonyos színházi iskola követőit láthatta a közönség, 1999-től pedig a határon túli magyar színházak kaptak hangsúlyt. 2003-tól a 2010-ig kidolgozott Déli Vonal koncepcióval kapott végleges karaktert a fesztivál. Minden évben filmes, zenei, képzőművészeti és szakmai kísérőprogramok gazdagították a találkozó egyhetes műsorát.
2003 és 2007 között Szegeden a Thealter Fesztivál mellett megrendezték az AFSZSZ és a MASZK Egyesület közös szervezésében a Szegedi Alternatív Színházi Szemlét.


A képzőművészeti programokkal, felolvasóestekkel, közönségtalálkozókkal gazdagított eseménysor gerincét egyetemi színházak előadásai adjál, meghívottaink a Feleselők Színpad (Veszprém), JESZ-Jannus Egyetemi Színház (Pécs), KonzervArtaudrium (Debrecen), Kvázi Kollektíva (Budapest), Radikális Szabadidő Színház (ELTE, Budapest), SZESZ-Szegedi Egyetemi Színház.

Szentesi vendégszereplés

Fontos újdonság még, hogy most először Szentesen vendégszerepel a THEALTER: felolvasó-színházi előadást, koncerteket és a Compagnie József Trefeli OOOrpheus c. előadásának vendégjátékát élvezheti a közönség július 18-án, pénteken.

És a szentesiek Szegeden

Színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: a fesztivál ideje alatt a kiállítások mellett a szegediek idén is naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról – egyfajta szakmai gyakorlatként – a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak.

Pogány Judit a Csillagban

Immár hagyománynak mondható, hogy a Thealter Fesztivál ajándékprogrammal vendégszerepel a szegedi Csillag Börtönben, idén a Pedig én jó anya voltam... című produkciót kerül bemutatásra Pogány Judit előadásában, a szegedi származású Anger Zsolt rendezésében.

Fesztivállap és fesztiválrádió

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja. A Rádió MI 89.9 – Szeged első civil közösségi rádiója – hullámhosszán pedig – a tavalyi évhez hasonlóan – Thealter Rádió néven újra saját műsorsávot kap fesztiválunk, amelyet az internet segítségével nem csak a szegediek követhetnek figyelemmel. A programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, itt nem csak tényeket és képeket, hanem hangulatjelentéseket is olvashatnak a naponta frissülő Thealter-blogban.

Balog József a sajtótájékoztatón elmondta, idén körülbelül 20 millió forint áll a szervezők rendelkezésére, közel negyven programra. A rendezvénysorozat fő támogatói Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, és a Szegedi Hőszolgáltató Kft.

Olvasóink írták

  • 2. m.gabor 2008. május 26. 19:08
    „hát nem is nagy pénzért, ott van az alján, hogy kb. 20 milla a költségvetés (és ebben elég sok minden benne van, színpadtechnika, igényes programfüzet, satöbbi), de ezt a rendezvényt inkább a lelkesedés hajtja, hálistennek. sokan önkéntesként működnek közre.”
  • 1. olle 2008. május 26. 18:11
    „hurrá! végre, újra! azért kíváncsi lennék, hogy ilyen rövid támogatói lstával mit lehet kihozni, mert gondolom seni sem ingyé jön ide.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujvári: Balástyának hálás lehet az ország

Balástya - Korábbi cikkünk és az országos felzúdulás hatására a minisztérium megváltoztatta azt a… Tovább olvasom