Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Tiszta választást követelnek a szegedi hallgatók

Szeged - A kari hallgatói önkormányzat megválasztásának „gyanús" körülményei, a közgazdászbál „méltatlan szervezése" miatt aláírásgyűjtés indult a gazdaságtudományi karon. 570 hallgató csatlakozott – a választást közjegyzővel ellenőriztetnék.

570 hallgató írta alá a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán (SZTE GTK) azt a petíciót, amelyet 11 diák a hallgatói önkormányzati (HÖK) választás „tisztaságáért, a megválasztott testület legitimitásának minden hallgató általi elfogadhatóságáért" fogalmazott meg, Török Márknak, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökének címezve.

Szakács Kornél, a petíció egyik kezdeményezője lapunknak elmondta: az aláírásgyűjtés oka, hogy „a jelenlegi kari HÖK támogatottsága a választás körüli gyanús elemek, a HÖK alakuló ülésének nem időbeni összehívása, az idei közgazdászbál hagyományokhoz méltatlan szervezése miatt alacsony szintre zuhant".

Az aláírásokat a kar Kálvária sugárúti, illetve Fekete Sas utcai épületében gyűjtik. Hétfő reggel óta a GTK mintegy ezer hallgatójának több mint fele csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek célja a szervezők szerint az, hogy „a kari HÖK választás tisztaságába vetett bizalom helyre álljon, a HÖK a hallgatók érdekeit képviselje, tagjai tisztségükből fakadóan dolgozzanak a hallgatókért (...), valamint egy teljes HÖK álljon fel". Szakács Kornél elmondta: „érdekes" eredményeket hoztak az utóbbi évek kari választásai – konkrét bizonyítékaik azonban nincsenek. Az aláírásgyűjtést kezdeményező hallgatók ma sajtótájékoztatót tartanak.
A Népszabadság a GTK HÖK egyik korábbi tisztségviselőjére hivatkozva azt írja: a 2009-es választáson olyan emberek is jelöltként szerepeltek, akiket a hallgatók nagy része nem is ismert. A 11 taggal megalakult önkormányzatban hatan azok közül kerültek ki, akik sokak szerint szabályos körülmények közt nem kaphattak annyi szavazatot, amennyivel bekerültek.

A 2010-ben megalakult új testület 5 tagja pedig januárban lemondott. Az egyik diák azért nem lehet tag, mert passzív hallgatói jogviszonya van. Török Márk ezért pótválasztást írt ki: a jelölési fordulót a napokban, a választási fordulót jövő hétfőtől szerdáig rendezik. Az EHÖK-elnök tegnap azt mondta: „vitázni nem akar". Az EHÖK honlapján nyilvánosságra hozza a választásokkal kapcsolatos dokumentumokat, a kari testület üléseinek jegyzőkönyveit. Olvasható lesz például: a kari HÖK a választási eredményt egyhangúlag elfogadta.

A hallgatók 3 pontja

1. Követeljük, hogy az EHÖK elnöke a lehető leghamarabb írjon ki új kari HÖK-választást mind a 11 HÖK-pozícióra!

2.
Követeljük, hogy a választás tisztaságának és hitelességének érdekében a hallgatók közjegyzőt kérhessenek fel!

3.
Követeljük, hogy a szavazóurnákat lezárás után szavazatszámlálásig a gazdaságtudományi kar dékáni hivatalának széfjében őrizzék!

Olvasóink írták

 • 6. markthefish 2011. február 19. 12:36
  „Én egy olyan választást szeretnék, ahol a diákok egyenesen az EHÖK elnök hitelességével, munkásságával kapcsolatban nyílváníthatnák ki véleményüket. Hogyan érzik, mennyire képviseli az érdekeiket és mennyire képviseli a sajátját, milyen mértékben?”
 • 5. markthefish 2011. február 19. 12:29
  „A szegedi EHÖK elnöknek semmilyen diplomája sincs, volt már eltiltva is az egyetemtől. Gyakorlatilag 8-10 szakra iratkozott már be csak azért , hogy hallgató legyen. Kérdem én , hogy lehet ez?
  Mi értelme a höknek, ha nem tudják képviselni gyakorlatilag a hallgatókat?”
 • 4. redboat 2011. február 17. 16:49
  „Csak a GTK?”
 • 3. oceanman 2011. február 17. 16:28
  „Hopp, ezt most küldte nekem valaki: http://nol.hu/belfold/20110216-kozjegyzot_az_urnakhoz

  Érdemes a kommenteknél megnézni, sok a háttérinfó.”
 • 2. novaklaszlo56 2011. február 17. 14:11
  „(Már) te is, fiam, Brutus? :)
  Már az egyetemi ifjúság is felnőtt a korrupcióra és az ezzel együtt járó, mindenre kiterjedő gyanakvásra? Hogy repül az idő, felnőnek a kölykök! :D De ki a fenétől tanulják ezeket a borzalmas dolgokat?! Megáll az ész! Ejnye, ejnye, jövő Magyarországa, te kis huncut! xD”
 • 1. Jeti00 2011. február 17. 13:51
  „ezt MINDEN Hök-nél meg kellene tenni! teljesen független, idegen közjegyző kell, akit aztán semmilyen érdek nem fűz senkihez/semmihez .. lehet beborulna a teljes mostani vezetés? :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mást olvasott ki az ÁSZ-jelentésből Póda és Solymos

A tanácsnok szerint nem volt megfelelő az önkormányzat gazdálkodása az elmúlt években, az alpogármester szerint viszont Szeged a legszabályosabban gazdálkodó városok egyike. Tovább olvasom