Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Váncsa István a konyhába szerelmes - interjú

Szeged - Váncsa István, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, a Heti hetes című tévéműsor rendszeres vendége Szegeden dedikálta szakácskönyvét. Főzésről, politikáról kérdeztük.
A főzés számára élvezet és szerelem, de vállalja a „piszkos munkát", a mosogatást is. Ha most vasárnap lennének a választások, elmenne szavazni, de nem nagy örömmel választana a felhozatalból Váncsa István, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, a Heti hetes című tévéműsor rendszeres vendége, aki Szegeden dedikálta szakácskönyvét.

– Önnél a főzés házimunkának számít?
– Alapjában véve igen, de több is annál. Nem mondhatnám, hogy a házimunka nagy öröm volna, szoktam néha porszívózni, és nem örülök neki. Ha viszont főzök, az öröm. Azt azért csinálom, mert szeretem. A porszívózást azért csinálom, hogy ne legyen por a lakásban. Tehát ebben az értelemben nem házimunka, több annál. Szórakozás, élvezet és szerelem. Ez a főzés.

– Meg idő és pénz.
– Idő is meg pénz is, ez kétségtelen, de hát az ember olyasmitől, amit szeret, nem sajnálja az időt, és hát a pénzt se nagyon, ha van.

– Ki mosogat el?
– Én. A teljes vertikumot végigcsinálom. Bevásárlás, főzés, mosogatás, alles zusammen. Mondjuk az evésbe beengedek másokat is. Jó ideje csak improvizálva főzök, hiszen a hűtőszekrényem meg a spájzom aktuális állapota nem szokott egy létező recepttel pontosan fedésbe kerülni. Hát ugye abból főzök, ami éppen van otthon, és ha elmegyek vásárolni, akkor azt veszem meg, ami éppen akkor a legszebb. Ha látok egy gyönyörű, friss báránylapockát, akkor azt veszem meg, de ha látok egy gyönyörű kardhalat, akkor azt. Ebből lesz valami. Általában – legalábbis a feleségem úgy véli – jól szoktak sikerülni. Ha ezeket mindet leírnám, ontanám a szakácskönyveket, és Stahl Judit hozzám képest sehol sem volna.

Váncsa István: A főzés szórakozás, élvezet és érzelem. Fotó: Schmidt Andrea

– Egyébként hol van Stahl Judithoz vagy mondjuk a szintén szakácskönyvíró Lévai Anikóhoz képest? Jobban főz, mint ők?
– Be kell vallanom, hogy több száz szakácskönyvem van otthon, de a két hölgy művei közül egyik sincs meg. Így nem tudom, hogy ki főz jobban.

– Ha azt mondanám, hogy vegetáriánus vagyok, mit szólna?
– A feleségem is vegetáriánus, de eszik legalább halat. Amióta – lassan már kilenc éve – együtt vagyunk, azóta hihetetlen mértékben fejlődtem a vegetáriánus ételek előállításában, bár az indiai vegetáriánus konyhát, amit rendkívül nagyra becsülök, korábban is műveltem. De a világ nem áll le az indiai vegetáriánus konyha határainál. Sokat fejlődtem e tárgyban. Halat sem főztem korábban annyit, mint mostanában. Jó, hát vaddisznót nem tudok a feleségemnek főzni, mert kiköpi. Évente egyszer hívok vendéget, és akkor az egész ebédlőasztalt tele rakom hatalmas, nagydarab húsokkal. Így tombolom ki magam.

A tiszait főzi

Váncsa Istvánnak szegedi látogatása alkalmával nem volt ideje halászlézni, de azt mondta, ha főz, akkor a tiszait főzi. Apósa sokat horgászott Szarvasnál, a Körös egyik holtágában, abból készültek a „borzasztó jó" hallevesek.

– A Heti hetes révén ismertek politikai nézetei. Kap emiatt megjegyzéseket az utcán?
– Kapok, de érdekes módon sokkal több rokonszenvező megnyilvánulással találkozom. Ritkán, évi egy alkalommal fordul elő, hogy valaki lehülyéz az utcán, gondolom, ez azért van, mert szívesebben mondanak jót az emberek. Akinek erősen negatív véleménye van rólam, az esetek többségében magában tartja. Hála istennek.

– 2002-ben ön is kampányolt azért, hogy minél többen menjenek el szavazni. Ha most vasárnap lennének a választások, elmenne?
– Valószínűleg elmennék, de nem hiszem, hogy különösebben nagy örömmel. Az emberek kiábrándultak a politikából, én sem vagyok igazán kivétel. Ebben a pillanatban választani abból a felhozatalból, ami most van... Hát, ez nem könnyű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hódít a retro a szegedi vendéglátóhelyeken

Szeged - A retrostílus néhány éve nemcsak az öltözködésben, a zenében, hanem a lakberendezésben, az enteriőralakításban is hódít. Tovább olvasom