Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Városi haszonállattartás: rendelet szabályozza

Szeged - Nem kell ahhoz tanyára költözni, hogy haszonállatot tartsunk – baromfit, nyulat és kecskét is nevelhetünk családi házunk kertjében. Fontos azonban, hogy betartsuk az előírásokat.
– A férjemmel mindketten vidéken születtünk. Falun teljesen természetes az állattartás. Mivel nagyon szeretjük őket, úgy döntöttünk, családi házunk kertjében berendezünk egy kis baromfiudvart – mondja Molnár Imréné, aki a szegedi gyermekklinikán dolgozik asszisztensként. Számára kikapcsolódást jelent, ha egy fárasztó nap után az állatokkal foglalkozhat.

Elég tojást adnak családnak

– Minél színesebb az állatállomány, annál izgalmasabb az udvar – vallja az asszony. Minden reggel a jószágoknál kezdi a napot. Enni és inni ad a tizenegy tyúknak. Mellettük nyolc csirkét, egy kakast, négy kacsát és három nyulat is tartanak. A tyúkok naponta hat-nyolc tojást tojnak, ez bőven elég a családnak. Előfordul, hogy még a távolabbi rokonoknak is adnak, vagy a hajléktalanoknak juttatnak belőlük.

A nagy melegben jobban oda kell figyelni az állatokra. Ilyenkor többször cserélik a vizet, a nyuszik ketrecét pedig ventilátorral hűtik.

Molnár Imréné baromfiudvara. Fotó: Schmidt Andrea
Molnár Imréné baromfiudvara. Fotó: Schmidt Andrea

Szegedi szabályok

Szegeden az állatok tartását rendelet szabályozza. Csak közegészségügyi, állat-egészségügyi és építésügyi előírásoknak megfelelő körülmények között folytatható, mások jogainak sérelme nélkül – tudtuk meg Marschalekné Wágner Angelikától, a szegedi önkormányzat általános igazgatási irodájához tartozó közigazgatási csoport vezetőjétől.

Kisállatból hármat


Az építési szabályzat övezetekre osztja Szegedet, így határozza meg, mely városrészben milyen haszonállat tartható. Sűrűn lakott területen és üdülőterületen például egyáltalán nem élhet mellettünk haszonállat. Ha 720 négyzetméternél kisebb alapterületű a kertünk, akkor nagyállatot, vagyis szarvasmarhát, lovat, szamarat, öszvért és bivalyt nem gondozhatunk. Kisállatból is legfeljebb három darabot tarthatunk. A rendelet szerint kisállat a sertés, a juh és a kecske. Családi szükségletre, kertvárosi részben százhúsz „egyéb kisállatot", vagyis baromfit, galambot, nyulat gondozhatunk.

A rendelet nem szabályozza, hány három hónapnál fiatalabb jószágot nevelhetünk otthon, kivéve a nyúl és a sertés esetében. Ezek közül a három hónaposnál fiatalabbak is beleszámítanak a megengedett keretbe.

Olvasóink írták

 • 6. efje 2008. július 09. 13:33
  „Johet Angliaba is. Itt nincs allat az udvarokon, csak farmon. Kutyaugatast sem hallani soha. Nincs legy. Nincsenek szagok. Nagyon furi, de a csendet konnyu megszokni. Viszont itt a gazdasagra vagy utalva. Ha 1000ft lesz 6db. tojas akkor is meg kell venni. Viszont a kecsketej feleannyiba kerul, mint otthon a Cora-ban. Ez hogy van?”
 • 5. Cc 2008. július 08. 20:12
  „Normora1 költözz el az északi sarkra. Képzeld méd Svédországban is lehet állatokat tartani, a helyi szabályozásnak megfelelően.”
 • 4. Nornora1 2008. július 08. 13:24
  „Én disznót nem engednék településen belül tartani. Normális országokban ki vannak tiltva (nem csak a disznó, hanem az összes haszonállat), csak tanyán lehet tartani. 1-2-3-4 disznónál, amit saját vágásra tartanak, úgysem fogják betartani az úniós szabályokat, a trágyát halomba rakják, a szomszéd meg szagolhatja. Arról nem beszélve, hogy nyáron nem lehet kiülni a kertbe enni, mert bűz van, és a szomszéd trágyadombján kelnek kifelé a legyek. Undorító.”
 • 3. Dr Bubo 2008. július 08. 13:11
  „Kedves Kukorica Jancsi!
  Aki állatokat tart az szereti is őket.Nekem is voltak olyan állataim amik valamiért a szívemhez nőttek.Az viszont természetes, hogy az állatokat azért tartja az ember,hogy meg is egye.
  OKÉ?!”
 • 2. KukoricaJancsi 2008. július 08. 12:22
  „Ugye úgy érti a riportalany, hogy enni szereti az állatokat?
  Csak mert hirtelen az volt a benyomásom, hogy tényleg szereti őket. De nem! Azt hiszem, hogy csak enni szereti őket.
  Azért van egy kis különbség!!”
 • 1. keremszepen 2008. július 08. 09:48
  „Én arra lennék kíváncsi, hogy nem haszonállatot, hanem háziállatot milyen feltételek mellett tarthatnak emberek a városban? Társasházban élünk, és a szomszédnak van 4-5 macskája, amiket nem bent tart a lakásban, hanem állandóan kint vannak a közös folyosón, udvaron, felügyelet nélkül, természetesen az állatok ürülékét is szépen otthagyják, mondván ezért fizetik a takaritási díjat, de szerintem nem ezért fizetjük (naponta piszkot hagynak az állataik).
  Van még vadászgörényük is, amit néha-néha kiengednek szintén felügyelet nélkül.
  Lehet e tenni ezek ellen a szomszédoknak? vagy tűrnünk kell. Most azt kérném senki ne azt mondja, hogy beszéljük meg velük, mert sokszor próbálkoztunk már vele, és nem, értik meg, hogy vannak emberek akik allerfiásak a macskaszörre, vagy éppen csak nem szeretik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállnak a várkerti sírfeltárások

Szeged - Július közepétől ideiglenesen szünetel a szegedi várkert középkori sírjainak feltárása,… Tovább olvasom