Délmagyar logó

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Világhírű koreográfusok munkái érkeznek - A Harangozó Gyula-díjas Szögi Csabát hozza a Napfényexpressz Szegedre

Szeged - A Közép-Európa Táncszínházat Szegeden nem kell bemutatni. Ismeri már őket a közönség, s ezúttal ismét találkozhatnak velük december 10-én, két bemutató erejéig. Világhírű koreográfusokkal dolgoztak együtt az utóbbi időben.
 A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően négy ország fogott össze: Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország. Négy intézmény egyfajta körutazással egybeszőtt oktatási programot szervezett, két koreográfus és két pedagógus részvételével. Ennek az együttműködésnek a produktuma volt tavasszal a Várkert Bazárban bemutatott változások inspirálta előadás, a Poly.

– Krakkóban tartottak nekünk, a Közép-Európa Táncszínháznak egy egyhetes workshopot – mesélte a Harangozó Gyula-díjas Szögi Csaba, az igazgató, aki egyébként Szegedről indult.
Jelenet a Poly című táncelőadásból. Fotó: Dusa Gábor
Jelenet a Poly című táncelőadásból. Fotó: Dusa Gábor
 A krakkói Ludwik Solski State Drama Schoolnál, a Táncszínház Tanszéken tanít Eryk Makohon, aki a Polyt koreografálta. A Szögi Csaba vezette társulat az első, akikkel együtt dolgozott Magyarországon. A Polyban a modern szerelmi kapcsolatok formáit kutatta. A másik darabot, a Special Societyt Anton Lachky koreografálta, aki 2013-ban mutatta be első saját koreográfiáját, amely nagyot robbant a világban.

 – Lachkyval másfél éve egyeztettünk a közös munkáról. Végül most, novemberben volt a budapesti ősbemutató a Trafóban – mondta az igazgató. – A táncosokat kellene megkérdezni a folyamatról, viszont a végeredményt és a sikert én is látom. Úgy gondolom, komoly mentális és fizikai felkészülés van a csapat mögött.
Szögi Csaba azt mondja, szíve csücske Szeged, csak ideiglenesen állomásozik Budapesten. Fotó: Frank Yvette
Szögi Csaba azt mondja, szíve csücske Szeged, csak ideiglenesen állomásozik Budapesten. Fotó: Frank Yvette
A két darabot december 10-én hozzák el Szegedre, méghozzá a Napfényexpressz sorozat részeként. – Még én találtam ki ezt a programot 2014-ben, s ajánlottam a MASZK Egyesületnek – emlékszik vissza Szögi Csaba. Ennek lényege, hogy olyan táncosokat hívnak haza Szegedre, akik saját produkcióikkal vagy társulataikkal elismerést szereztek maguknak, így öregbítve a város hírnevét. Így hozták el Duda Éva társulatát is a városba nemrég.

 – Szívem csücske Szeged. Mindig azt mondom, 79 óta csak ideiglenesen állomásozom Budapesten – meséli. Egyébként édesapjával ketten alapították meg a Szegedi Papucsért Alapítványt is.

A produkciók kapcsán elmondta azt is, hogy a táncosok mentálisan és fizikailag is komoly munkát végeztek. Az eredmény pedig siker, mindkét bemutatót örömmel fogadta a közönség.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Bivaly Bowling - A játékok mellett különleges ételeket is kínálnak Mórahalom új sportcentrumában

Megnyílt a Bivaly Bowling - A játékok mellett különleges ételeket is kínálnak Mórahalom új sportcentrumában
A Zöld Város Projekt részeként új sport- és szabadidőközponttal gazdagodott Mórahalom. A Bivaly Bowlingba nemcsak a térségből, hanem Szegedről is érkeznek vendégek. Tovább olvasom