Szentes és környéke

2015.05.14. 22:45

Cserék a szegvári szövetkezet élén

Egy nap alatt menesztették a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet három vezetőjét. A felügyeleti szerv szerint megsértették az integrációs törvény egyes rendelkezéseit, de a befektetők pénze biztonságban van. <br>

Králik Emese

Egyszer már
A takarékszövetkezet neve három éve a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet bedőlése kapcsán hangzott el a sajtóban, pontos részletek akkor nem kerültek a közvélemény elé. Azt mondták egy Bács-
Kiskun megyei sajtótájékoztatón: hat takarékszövetkezet ellen, amelyek közül az egyik a szegvári, a nyomozó főhatóság vizsgálatot folytat. Pár hónapja olyat lehetett hallani, hogy a szegvári pénzintézet beolvad egy szarvasiba. Most egy szentesi központú szövetkezettel boronálta össze a szóbeszéd, hogy ennek van-e valóságalapja, egyelőre nem tudni biztosan.

Váratlanul, egy taggyűlésen közölték a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet vezetésével, hogy azonnali hatállyal megszűnik a pozíciójuk – értesültünk olvasóinktól. A községben változatos információk láttak napvilágot, van, aki politikai döntést, más a további biztonságos működés érdekében meghozott lépést sejt.

A takarékszövetkezetek működését két szerv, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a takarékszövetkezeti integráció – amely bizonyos vélekedések szerint biztonságos védőernyő, mások szerint közönséges lenyúlás, durva beavatkozás – központi bankja, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) figyeli. A mostani ügyről helyben senki nem jogosult nyilatkozni, mindössze az előbbi testület szóvivőjéhez intézhettünk kérdéseket. A váltásra azért volt szükség, mert a takarékszövetkezet vezetése megsértette az integrációs törvény egyes rendelkezéseit, valamint a Takarékbank kötelező érvényű szabályzatait, közölte Pulay Kristóf, az SZHISZ szóvivője.

– Az integrációs szervezet és a Takarékbank azért döntött az igazgatóság elnöke és két ügyvezető igazgató menesztése mellett, mert a jogszabálysértés huzamosabb ideje fennállt, és a takarékszövetkezet vezetése nem orvosolta azt. A részletek nem nyilvánosak – válaszolta érdeklődésünkre. A befektetők megnyugtatására kijelentette: mindez nem befolyásolja az intézmény működését, az ott elhelyezett megtakarítások teljes biztonságban vannak. – A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet ugyanis 2014 decembere óta tagja a Takarékok Garanciaközösségének, így a takarékszövetkezetben elhelyezett megtakarításokat kettős védelmi rendszer: az Országos Betétbiztosítási Alap mellett a takarékok saját Tőkefedezeti Alapja is védi.

A garanciaközösség révén a takarékszövetkezetek, így a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet, illetve az integráció egésze mögött is egységesen közel 300 milliárd forintnyi konszolidált tőke áll – részletezte. Az ideiglenesen kinevezett új vezetés a jogszabálysértést megszüntette. A Takarékbank a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet operatív vezetésével 180 napra két – információink szerint egy fővárosi és egy szentesi – ideiglenes ügyvezetőt bízott meg. Az új vezetőséget a közgyűlés választja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!