Szentes és környéke

2009.04.01. 21:48

Gong, X, Ice és a többi városi rádió az éterben

Sokszínű az éter Csongrád megyében: a helyi rádiók között van kereskedelmi és kisközösségi is, ugyanakkor valamennyien felvállalnak közszolgálati funkciókat. Nagy részük főként reklámbevételekből él, de van olyan is, amely támogatást kap a helyi önkormányzattól.

Szabó Imre

Még médiatörvény sem volt, amikor a Rádió Szentes elkezdte sugározni adását: 1995. július 1-jén csendült fel először a szignáljuk – tudtuk meg Besenyei Gábor stúdióvezetőtől. A kereskedelmiként működő adó olyan különleges műsorokat is készít, mint például népzenei vagy dzsesszmagazin, és egész nap sugároznak az éterbe. A Rádió Szentes havi közel 1 millió forintos támogatást kap az önkormányzatától, sőt legutóbb egyszeri 5 milliós külön támogatást is kaptak, mert költözködtek – ennek az a logikus magyarázata, hogy más rádiókkal ellentétben ez nem magántulajdonban van, hanem a városé. Három főállású munkatárs és tíz külsős készíti az anyagokat.

Csongrádon ugyancsak egy rádió szól, méghozzá a Gong Rádió hullámhosszán egy négyórás blokkban, délután 2-től 6-ig – ennek aztán van egy éjszakai ismétlése is. Főnöke, Morzsik János arról tájékoztatott bennünket, hogy működésre ugyan direkt költségvetési támogatást nem kapnak az önkormányzattól, de a város átvállalja a frekvenciadíj egy részét. A rádió jellegét egyébként úgy határozta meg, mint a Dél-Alföld, de főként a csongrádi kistérség kereskedelmi hírrádiója. Hirdetési bevételekből és pályázati támogatásokból élnek – utóbbiakból egyre kevesebb van.

Egyedül a szentesi rádió kap önkormányzati támogatást. Fotó: Tésik Attila

Egyedül a szentesi rádió kap önkormányzati támogatást.
Fotó: Tésik Attila

Makón két rádió is működik, az Árkádia és az Ice – közös bennük, hogy a város önkormányzata egyiket sem támogatja. Az idősebb, hatéves Árkádia tulajdonosa, Sipos Jenő lapunknak elmondta: kereskedelmi rádióként üzemelnek, de ahogy más helyi rádiók, természetesen közszolgálati feladatokat is vállalnak magukra. Jelenleg vele együtt 4 ember készíti a műsorokat, nonstop üzemmódban sugároznak. Egyébként ha a várostól nem is, a térségi falvak közösségétől és a megyei önkormányzattól kaptak már támogatást – összeget Sipos Jenő nem akart mondani. A 3 éve kisközösségi rádióként működő Ice ezzel szemben csak hirdetési bevételekből él. Ugyancsak 24 órában sugároznak, a munkatársak létszáma változó, 10–15 fő között szokott lenni – mondta el vezetője, Sas Zsolt.

A makóihoz hasonló a kínálat Hódmezővásárhelyen: itt a Rádió 7 és a Rádió X osztozik a hallgatókon. Előbbi egy 17 embert foglalkoztató komplett kereskedelmi médiavállalkozás része, internetes portállal, írott sajtóval és plusz egy 4 órában sugárzó vidéki adóval, utóbbi egy kisközösségi rádió önkéntesekkel. A Rádió 7 vezetője, Égető Gyula azt mondta, műsoridőket ugyan értékesítenek az önkormányzatoknak, költségvetési támogatást azonban nem kapnak. A 2005 szeptembere óta üzemelő Rádió X sem; Ágoston Lajos ezt azzal toldotta meg, hogy igazából nem kedvencei a városvezetésnek. Ők főként hirdetési bevételekből tartják fenn magukat, de idén pályázni is fognak – egyébként amatőröknek, diákoknak is nyújtanak megszólalási lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!