Szentes és környéke

2012.05.21. 18:53

Lidércfény Szentesen, élőhalottak Simagöröngyösön

Szentes – Egy szovjet műhold csapódik be Simagöröngyös határában, majd a falut elözönlik az élőhalottak – magyar viszonyokra alkalmazott, klasszikus zombifilm-motívummal kezdődik a Lidércfény alkotói közösség első novelláskötete.

Delmagyar.hu

A történetek füzérét a szentesi csapat szerkesztette. A netes és fantasy irodalomban megszokott módon nem anonimitásba, csupán írói álnevek mögé rejtőző [namelink name="Bognár Zsolt"], alias Jimmy Cartwright, [namelink name="Török Viktor"], mint Kapitány és [namelink name="Túri András"], vagyis Homoergaster egy saját internetes magazinban publikálnak, egyszersmind lehetőséget adnak sok fiatalnak, hogy kibontakozhassanak. A hatodik évfolyamánál tartó Lidércfény magazin ezeknek az írásoknak egy szűrt fóruma, amelyeket az internetről bárki letölthet. A szerkesztők közös ismérve, hogy érett felnőttként is megmaradt gyermeki énjük, egyébként felelős munkát végeznek: Kapitány vezető programozó, Jimmy kiadványokat szerkeszt, Homoergaster iskolai mindenes.

A most megjelent Zombi apokalipszis című kötet összesen 11 szerző munkájából jött létre. Előzménye tulajdonképpen egy bábfilm, amelyet az alkotók még évekkel ezelőtt elkezdtek tervezni, s bár a próbafelvételek jól sikerültek, végül vakvágányra futott. A későbbiekben azonban volt egy sikeres ötletük: arra gondoltak, hasonlóan grafomán lelkek számára pályázatot hirdetnek, hogy együtt szőjék tovább a már meglévő irodalmi alaphelyzetet. Sok írás érkezett, a most olvasható kötet ezeknek a novelláknak az egymásutánjából állt össze.

Fotó: Koszta József Múzeum

Ahány szerző, annyi „szokás": a megadott témát ugyanis sokan talán túlzottan is szabadon értelmezték, így a sokszínűség – lövöldözés, humor, s a szereplők között a KGB-ügynöktől a seriffen keresztül a nindzsákig mindenféle karakter – jellemző a kötet írásaira. A woodoo kultuszból származó zombik rémtörténetei Európában is gyökeret vertek, mert – ahogy Kapitány fogalmaz – az emberek szeretnek rettegni. A történetekben van katarzis is, ami segít feloldani a félelmeket, teszi hozzá Homoergaster. Jimmy pedig elárulja: inkább a szórakoztatásra törekedtek, így a humor markánsabban jelenik meg a lapokon, mint a borzongás. A szentesi bemutatót is egy „elmebeteg performance-szal" vezették fel: zombiként szaladgáltak a könyvtár körül.

A magát amatőrnek nevező közösség könyvére felfigyelt a budapesti Fapadoskönyv.hu kiadó vezetője, s a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra már meg is jelentette. A nagy nyilvánosság már egy fővárosi rádió műsorában is megismerkedhetett az írásokkal, ahol ráadásul hungarikumnak titulálták a zombi-könyvet, hiszen az amerikai klisék mellett benne van az ízes magyar valóság is.

Fotó: Koszta József Múzeum


Jimmy elkészítette a könyv internetes ajánlóját, amihez egy amerikai rajongó kedvéért még angol nyelvű verzió is készült. A netes magazinnak egyébként sok alkotó-olvasója van határainkon túl is, Erdélyből, a Felvidékről, de az USÁ-ból is küldenek írásokat. A könyv letölthető a www.fapadoskonyv.hu oldalról is.

A nem mindennapi történet folytatódik, de a hazai helyszíneket egy Atlanti-óceáni szigettel is kibővíti a társaság. Szeretnék, ha karácsonyra összeállna a kötet anyaga. (Elképzelni sem lehet jobb ajándékot a fa alá egy zombis könyvnél.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!