Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

1,2 milliárd forint pályázati, 700 millió forint állami támogatásból újul meg a szentesi színház

Egyben nem ment, ezért részenként újítja fel az egykori Petőfi Szálló épületét Szentes. A 2016 óta tartó folyamat következő lépéseként a színházterem újul meg.
Tóth József Színház és Vigadó néven álmodják újra a Petőfi színháztermét Szentesen. A város már régóta dédelgeti ezt az elképzelést, amelyre, úgy tűnik, a korábbi évek kudarcai után most lehetőség nyílik. Az évek során kiderült, egészben nem bírja el a város a több mint ötezer négyzetméteres épület felújítását, így részekre bontva, több projekt keretében végezték a restaurációt. A Szecessziós Ház elkészülte után most a színháztermen a sor.

A témában tartott projektnyitó rendezvényen Szirbik Imre kiemelte, a szentesiek régi álma, hogy a város egyik legpatinásabb épülete megújuljon. Erre most a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program biztosít lehetőséget, a megyében a legnagyobb értékű projektben 1,2 milliárd forintos támogatást kap a város, amelyet a kormány még 700 millió forinttal kiegészít. A város polgármestere elmondta, a színházterem felújítása egy hosszú folyamat következő lépése és egyben jelkép is: a fel nem adott munka szimbóluma.
 

Szabó János építészmérnök, a beruházás tervezője látványterveken mutatta be, hogyan festhet majd a megújult színházterem. Fotók: Majzik Attila
Szabó János építészmérnök, a beruházás tervezője látványterveken mutatta be, hogyan festhet majd a megújult színházterem. Fotók: Majzik Attila

Szabó János építészmérnök, a beruházás tervezője látványtervek segítségével ismertette meg a hallgatóságot az épület arculatával, funkcióival.
 

Kiemelte, igyekeztek minél több eredeti elemet, díszítést megőrizni, továbbá az épület „tágításával" közösségi tereket kialakítani.

A felújítás során a klasszikus, az épület eredeti megjelenését tiszteletben tartó színházterem kialakítása mellett megjelenik a modernitás is, funkcióiban pedig teljes mértékben a XXI. századi elvárásoknak megfelelő lesz. Az akusztikailag hangversenytermi tulajdonságokkal bíró színházban modern fénytechnika, megemelhető nézőtér és előszínpaddá alakítható zenekari árok is helyet kap majd.
 

Takács Gábor, a fejlesztési csoport vezetője elmondta, 2016 óta lépésekre bontva halad a Petőfi felújítása. A mostani lépéssel a színházterem megújulása során a műemléki jelleg megőrzése mellett a legkorszerűbb megoldásokat szeretnék alkalmazni.
 

A csoportvezető kiemelte, a Tóth József Színház és Vigadó adhat majd otthont a színházi előadások mellett a Zene-Világ-Zene sorozat koncertjeinek, a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatának és más helyi amatőr színházi csoportok próbáinak és előadásainak, de akár báli vagy esküvői helyszín is lehet.

Az épület felújítására rendelkezésre állnak a szükséges források, a napokban megindulhat a közbeszerzési eljárás, és akár már az idén megkezdődhetnek a munkák. Ha minden a tervek szerint alakul, 2019-re elkészül a színházterem.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátkoznak az új körforgalommal a szentesiek, egyelőre még feladja a leckét

Barátkoznak az új körforgalommal a szentesiek, egyelőre még feladja a leckét
Kéthetes útzár után elkészült a kettős körforgalom a Kossuth utca és a Horváth Mihály-József Attila… Tovább olvasom