Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Állampolgárságot kért Belgiumban a leggazdagabb francia

Franciaországban heves viták dúlnak a leggazdagabbak jövedelmét megnyirbáló javaslatról.
Állampolgárságot kért Belgiumban a leggazdagabb francia üzletember. A hír bombaként robbant Franciaországban, ahol heves viták dúlnak a leggazdagabbak jövedelmét megnyirbáló javaslatról.

A La Libre Belgique című napilap szombaton számolt be arról, hogy Bernard Arnault, a világ vezető luxuscikkgyártó és -forgalmazó csoportja, a párizsi székhelyű LVMH elnök-vezérigazgatója a múlt héten állampolgársági kérelmet nyújtott be Belgiumban.

Az öntudatos franciákat derült égből villámcsapásként érte a hír, s a francia média azonnal el kezdett spekulálni arról, hogy Arnault talán így kíván kibújni adózási kötelezettségei alól. Francois Hollande államfő éppen a napokban erősítette meg, hogy bevezetik a leggazdagabbakat sújtó, az egymillió euró jövedelem felett belépő adót.

A becslések szerint 41 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Arnaud, csakúgy mint a jobbközép ellenzék politikusai, élesen bírálta az elképzelést, és arra figyelmeztetett, hogy a vállalkozók áttehetik más országba székhelyüket. Erre már volt példa Francois Mitterrand elnökségének kezdetén, 1981-ben, amikor Svájcba, Belgiumba és Nagy-Britanniába települtek át a vagyonos franciák, hogy elkerüljék a magas adók megfizetését.

A kedélyek lecsillapítására az LVHM közleményben tudatta, hogy Bernard Arnault továbbra is Franciaország fizet majd adót. A belga állampolgárság megszerzésére kizárólag azért van szüksége, hogy fejleszteni tudja befektetéseit Belgiumban.

Adószakértők ugyancsak kiemelték, hogy a belga állampolgárság megszerzése nem változtat Arnault adóalanyiságán, azt ugyanis nem az állampolgárság, hanem az állandó tartózkodási hely határozza meg.

A belga állampolgárság megszerzéséhez legalább három évi ott-tartózkodást kell felmutatnia a kérelmezőnek, valamint bizonyítania kell, hogy "valódi kötelékek" fűzik a királysághoz. A múltban nem egy gazdag francia, köztük Johnny Hallyday is elbukott, mert nem tett eleget ezeknek a feltételeknek. Arnault Párizsban lakik, de több mint tíz éve már Brüsszelben is van lakása. A magánéletben és üzleti téren is számos kapcsolat köti Belgiumhoz.

Belgiumban jelenleg 47 ezer állampolgársági kérelem vár elbírálásra.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. szeptember 09. 08:40
    „És azt se feledjük, hogy komplett nagyvállalatok tették át székhelyüket Charleroi-ba, Veurne-be (Ejtsd: Vörn) és Bruxellesbe!
    (Reims felől menet ez van kiírva a táblára, mert Vallon terület!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedáltalan biciklit fejlesztettek ki német mérnökök

Pedál nélküli biciklit fejlesztettek ki német mérnökök, a jármű meghajtása leginkább a Flintstone… Tovább olvasom