Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Vezet az SZTE: 4 magyar egyetem a felsőoktatási világrangsorban

Szeged - Négy magyar egyetem került a legfrissebb felsőoktatási világrangsorba. A bölcsészkar bent van a legjobb 200-ban!

A Quacquarelli Symonds nevű londoni cég az idén is elkészítette a világ egyetemeinek rangsorát, amelyben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az 551-600. helyezést kapta.

Ezzel a Közép-Európai egyetemek rangsorában a kilencedik az SZTE, két cseh, két lengyel és négy osztrák egyetem előzi meg – közölte Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes szerdán sajtótájékoztatón.

A felmérés szerint Magyarországon az első a szegedi universitas; a 601-650. helyen az ELTE és a Debreceni Egyetem, 700+ kategóriában a Budapesti Corvinus Egyetem áll mögötte a rangsorban.

Pál József elmondta, némi visszaesés látható tavalyhoz képest (az ELTE tavaly az 551–600., idén a 601–650. helyen szerepel, míg a Corvinus a 651–700. helyett a 701+ kategóriába került), ami egyrészt azzal magyarázható, hogy a finanszírozás mélyen alatta marad a versenytársakénak, másrészt kitűnő professzorok nyugdíjazása is közrejátszhat.

A minősítésnél figyelembe vették az akadémiai hírnevet, a későbbi munkáltatók elégedettségét, a külföldi hallgatók arányát az egyetemen belül és az oktatói publikációs tevékenységet.

A QS felmérés nagy híre, hogy a bölcsészeti tudományterületen az SZTE bölcsészkara a 181. legjobb lett a világon!

A rangsor valamiféle orientációt jelent a politikai döntéshozók és a közvélemény számára a rektorhelyettes szerint.

- Pár perce értesültem csak a rangsorról, és természetesen nagy öröm, hogy a kar a világon a 200 legjobb között van, ráadásul Magyarországon az elsők vagyunk. Ez az elődeim érdeme, hiszen július 1-je óta vagyok a kar dékánja, addig csak a kar egyik professzoraként segítettem az egyetemet – mondta Szajbély Mihály. Hozzátette, ugyan a QS az egyetemek közötti rangsor csupán egyik mérőszáma, mégis nagyon fontos, hiszen ez a szülőket és a leendő diákokat is orientálja. Az egyetemek és a karok kihívása, hogy minél láthatóbbá tegyék az eredményeiket és készséggel válaszoljanak a közvélemény-kutató cégeknek. - Az MTMT-be (Magyar Tudományos Művek Tára) 4-5 éve még komoly kihívás volt bekerülni, pedig az idézettség, a hivatkozás az egyik legfontosabb az oktatók és a karok megítélésében. Mára ez a helyzet javult – egészítette ki a BTK dékánja.

A QS az alábbi 6 mutató alapján készítette el felmérést.

 • Academic reputation: Milyen véleménnyel voltak a megkérdezettek a kutatási és felsőoktatási szférában a Szegedi Tudományegyetemről?
  A mutatót 40 százalékos súllyal vették figyelembe a pontszámban.
 • Employer reputation: Megkérdezték azokat a munkaadókat, amelyek a szegedi egyetemről szerzett diplomával alkalmaztak munkavállalókat.
  Ez a szám 10 százalékos súlyú.
 • Faculty student: Hallgatók és oktatók aránya az intézményben.
  Ez 20 százalékkal esett latba.
 • Citations per faculty: A kutatói létszámhoz viszonyított idézettség 20 százalékos súlyú.
 • International faculty: A nemzetközi oktatók aránya 5 százalékos súlyú.
 • International students: A nemzetközi hallgatók aránya 5 százalékos súlyú.

A Quacquarelli Symonds grafikonján a belső körben a 6 mutatónak a szegedi egyetemre vonatkozó számai olvashatók.

Hogyan alakult ki a Quacquarelli Symonds pontszáma?
Hogyan alakult ki a Quacquarelli Symonds pontszáma?

Az SZTE pontszámainak alakulása 2007 óta a Quacquarelli Symonds kimutatásaiban.
Az SZTE pontszámainak alakulása 2005 óta a Quacquarelli Symonds kimutatásaiban.

Az egyes mutatók alakulása 2010 óta a globális átlaghoz viszonyítva a Quacquarelli Symonds kimutatásaiban.
Az egyes mutatók alakulása 2010 óta a globális átlaghoz viszonyítva a Quacquarelli Symonds kimutatásaiban.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több gyakorlat az egyetemen

Duális képzést alakítanának ki a szociális munkásoknak – erről tartottak fórumot az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán tegnap. Tovább olvasom