2022-re épül meg az Etelka soron

2019.11.15. 15:34

A kormány 35,8 milliárdot ad az új, 8000 férőhelyes kézilabdacsarnokra

A 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra épül meg az új, multifunkcionális csarnok, amelyet 35,8 milliárd forinttal támogat a kormány. A Fidesz helyi szervezete üdvözölte a Magyar Közlönyben megjelenteket, és azt írták, hogy a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata végre 21. századi sportcsarnokot kap otthonául.

J. Z.

Biztosítja a kormány a szegedi kézilabdacsarnok megépítéséhez szükséges forrásokat – erről a napokban döntött a kabinet. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint nemcsak a pénzről, hanem a szegedi sportcsarnok jövőjéről is döntöttek. A dokumentumban az szerepel, hogy csaknem 35 milliárd 813 millió forintot biztosítanak a beruházásra, és emiatt módosítják a jövő évi központi költségvetést is, hogy a szükséges összeg rendelkezésre álljon.

Az állam lesz a gazdája

Az arénát az országszerte állami sportlétesítményeket – például stadionokat, sportcsarnokokat, tanuszodákat, fővárosi és vidéki olimpiai központokat – üzemeltető Nemzeti Sportközpontok üzemelteti. Szegeden a Maty-éri kajak-kenus és evezős pályát működtetik.

Szeged lesz az Európa-bajnokság egyik helyszíne

Az új sportcsarnok a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra épül. A nemzetközi tornát Magyarország Szlovákiával közösen rendezi meg. Az Európa-bajnokság mérkőzéseinek lebonyolítására nemcsak Szegeden épül kézilabdacsarnok, hanem a fővárosban is, Debrecenben pedig a Főnix csarnokot korszerűsítik. A hazai helyszínek három csoport mérkőzéseinek, valamint az egyenes kiesés szakasznak adnak otthont.

Méltó otthont kap a szegedi kézilabda

A Fidesz szegedi szervezet örül a kormánydöntésnek. Közleményükben azt írták: a szegediek igényeit messzemenőkig figyelembe véve, a kormány egy multifunkcionális, 8000 nézőt befogadó, többféle rendezvény – sport- és kulturális rendezvények, koncertek, kiállítások, konferenciák – befogadására alkalmas, teljeskörűen akadálymentesített sportcsarnok építése mellett döntött, amelyet hűtött-fűtött szellőzéssel, légkondicionálással, kézilabda akadémiával kiegészítve, EHF-előírások szerint valósítanak meg. A kormány a sportlétesítmény-fejlesztési stratégiával több évtizedes lemaradást orvosol, ezáltal is kifejezve, hogy kiemelt ágazatként tekint a sportra. A szegedi Fidesz közleménye azzal zárul, hogy a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata, amely rendre Európa legjobb csapatai között versenyez, végre 21. századi sportcsarnokot kap otthonául.

Ezek is érdekelhetik