Az apa nem tudja, mi lesz velük

2019.11.05. 07:45

Kilakoltathatják a szegedi Király családot

Hárommillió forintos tartozás miatt akarnak kilakoltatni egy szegedi családot a Csillag téri IKV-s lakásukból. A férfi lapunknak azt mondta, hogy a megállapított, százezer forintos törlesztést nem tudják fizetni, többek között ezért is kerültek szorult helyzetbe.

Suki Zoltán

Fotós: Kuklis István

Fotós: Kuklis István

Már évek óta nincs fűtés és meleg víz a Király család Csillag téri önkormányzati lakásában, mert tartoztak, a szolgáltató pedig megelégelte, és leszerelték a radiátorokat. Király Imrééket most az IKV szólította fel, hogy, ha szerdáig nem rendezik a három millió forintos tartozásukat, ki kell költözniük a lakásból. Amikor náluk jártunk, a családfő, a hallássérült felesége, és a 11 éves Olívia várt bennünket. A házaspárnak a kislányon kívül van még hét gyermeke, de ők már kirepültek, és önálló életet élnek.

Király Imre és családja kilakoltatásra vár. Fotó: Kuklis István

– 1993-ban kerültünk ebbe a lakásba, akkor már boncmesterként dolgoztam, de 1999-ben rosszul lettem, és volt egy szívműtétem – kezdte történetüket Király Imre. A férfit 2000-ben operálták, de közben hasfalsérve lett és gyomorfekélyt is kapott. Király Imre a műtét után még három évig közalkalmazotti táppénzt kapott, ami lényegesen kevesebb volt a korábbi fizetésénél.

– A tartozásaink 2000-től halmozódtak. Akkor még valamivel több mint tízezer forint volt a lakás bérleti díja, plusz persze a rezsi. Hol az egyiket, hol a másikat nem fizettük – mondta.

Az első végrehajtás 2006-ban történt. Akkor a távhőszolgáltató lépett, 800 ezer forint tartozás miatt leszerelték a radiátorokat, de akkor az IKV-nek nem tartoztak. A hétezer forintos távhő alapdíjat persze fizetniük kell. Ezt a számlát egyébként már kifizették, de a visszakötésre nincs pénzük.

Hárommillió forintot kellene kifizetniük szerdáig. Fotó: Kuklis István

Mivel plusz bevételük nem volt, lassan felgyűlt az IKV-s bérletidíj-tartozás is, amit a napokban számoltattak ki a céggel. Ez most 3 millió forint.

Tavaly egyébként még kötöttek egy egyezséget az önkormányzattal, de nem tudják fizetni a havi százezer forintot. Közben Király Imre nyugdíjas lett, járandóságának letiltották a háromnegyedét, a számláján pedig inkasszó van. Király Imréék most ott tartanak, hogy ha nem fizetik ki a tartozást, szerdán kilakoltatják őket.

– A feleségemnek, és a kislányomnak lesz hova mennie, ők az egyik lányunknál húzhatják meg magukat. Hogy velem mi lesz, azt még nem tudom – mondta Király Imre.

Természetesen kerestük az IKV-t is, hogy nekik mi a véleményük a helyzetről, de későbbre ígértek választ.

Hogyan előzhető meg?

A kilakoltatások egyik leggyakoribb oka közüzemi számlákkal és bérleti díjjal való elmaradás. Ha valakinek hátraléka van, minél előbb forduljon az önkormányzathoz, és a segítő szervezetekhez, akik segíthetnek megoldást találni. A segítő szervezetek szerint pedig a másik legfontosabb az együttműködés azzal a céggel, amelyiknél felhalmozódott a tartozás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában