Pályaorientációs tábor

2021.07.16. 11:52

Népszerűek a vízügyi és a környezetvédelmi szakmák – Fotók

A tűzoltó leszek s katona kijelentést a biostatisztikus leszek mondat váltotta fel. A Szent István téren megszervezett élménynapon legalábbis ezt tapasztaltuk. A vízügyi és a környezetvédelmi szakmákkal ismerkedtek az általános iskolás diákok.

Kiss Anna

Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Élménynapot tartott csütörtökön a Szent István téri víztoronynál a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, ez a program is része volt a pályaorientációs táboraiknak. Ezúttal

a vízüggyel és a környezetvédelemmel összefüggő szakmákat ismerhették meg az általános iskolások,

akik az Öreghölgy tetejéről az éléjük táruló kilátást is megcsodálhatták.

– A Szegedi Vízművel, a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziummal, a Bánffi Szódával és a Csemete egyesülettel közösen szerveztük meg a délelőttöt. A célunk az, hogy bemutassuk a kétkezi munkákat a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Így amikor nyolcadikosként meg kell hozniuk a döntést, hogy merre induljanak tovább, akkor pontosan tudják majd, hogy melyik szakma mit jelent – mondta lapunknak Horváth Gábor, a kamara képzési vezetője.

Kiderült, az elmúlt évben már sikerült a szakmaválasztásban való segítségnyújtás, ugyanis egy teljes osztály a Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola egészségügyi képzéseivel ismerkedett meg, majd a nyolcadik után a diákok fele az egészségügyet választotta.

A Szent István térre kilátoga­­tó 250 diák interaktív, játékos foglalkozásokon ismerkedett a szakmákkal.

Kovács Zsófia például mórahalmi diákként táborozik Szegeden, és mostanság nagyon foglalkoztatja a környe­zetvédelem. Elmondta, szeretné a természetet megóvni, ezért is örül, hogy ehhez még több információt kapott, de az ásványbemutató is érdekes volt neki. Fekete Simon pedig szegedi fiatalként volt jelen, ő már azt is tudja, hogy a kórokozók kutatásával vagy biostatisztikával foglalkozna szívesen felnőttként. Hozzátette, nagyon tetszik neki, hogy most ilyen részletesen bemutatják a tudományos területeket, ami az ő fő érdeklődési köre.

A fiatalok a hazai szikvízgyártás történetével is megis­merkedtek Bánffi István, a Bánffi Szóda tulajdonosa által. Kérdésünkre arról számolt be, hogy a diákok számára lebilincselő volt az előadás, hiszen számukra ez egy olyan világ, amiben ők még nem éltek, ezért is érdekes nekik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!