Vezető hírek

2021.12.14. 18:25

Négyből három égősor veszélyes a vásárlókra

Munkatársunktól

Illusztráció: Kuklis István

A fogyasztóvédelmi hatóság idén is elvégezte a fényfüzérek és dekorációs világítástechnikai termékek szezonális ellen­őrzését. A kereskedelmi forgalomból vett „minták” több mint háromnegyede nem felelt meg a biztonsági követelményeknek. Az elmarasztalt karácsonyi díszvilágítási eszközök így nem kevésbé tűzveszélyesek, mint sok ragyogó gyertya, ráadásul utóbbiak garantáltan nem ráznak. 

 

Az ITM akkreditált laboratóriuma a bolti kínálatból eddig 31-féle díszvilágítási füzért és dekorációs világítástechnikai terméket vizsgált meg. Közülük 24 típust talált áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek. 

 

Feltűnően gyakori hiányosság volt, hogy a vezetéket nem rögzítették megfelelően, kettős helyett csupán alapszigeteléssel látták el, vagy a keresztmetszete nem érte el a szabványban előírt vastagságot. Sok esetben a csatlakozódugó kis mérete miatt a használó keze feszültség alatt álló részekkel érintkezhet. Gyak­­ran ajánlottak kültéri használatra a víz behatolása ellen nem védett terméket. Huszonegy terméket kell visszahívni a vásárlóktól azért, mert kigyulladhatnak és rázhatnak is. 

 

Nem mindegy, hol vesszük az égősort. Illusztráció: Kuklis István

 

 

A legtöbb veszélyes termék filléres vegyeskereskedésekből, piaci vagy alkalmi árusítóktól származott. Ezeken általában nem szerepel a gyártó és importáló neve, márka vagy azonosító jele és címe, nincs típus- vagy modellszámuk, nem tüntetik fel rajtuk a műszaki adataikat. 

 

 

A fogyasztóvédelem a fényfüzérek vizsgálatát december végéig folytatja, a jelöletlen, be­­azonosíthatatlan termékek esetében a hatóság egyre gyakrabban él a teljes veszélyes árukészlet elkobzásának lehetőségével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!