Húsba vágó tények a kamarától

2021.12.20. 14:00

Valóság kontra zöld támadások az állattartással és állatjóléttel kapcsolatban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Húsba Vágó Tények” címmel ingyenes online kiadványsorozatot készített, hogy tudományos alapú információkkal eloszlassa az állattenyésztést és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket.

K. A.

20200714 Szeged Kötelező lesz a húsok származási helyének jelölése a hentespultokban. Képen: húspultok, hentes üzletek a Mars téri piacon Fotó: Kuklis István KI Délmagyarország DM

Fotó: Kuklis István

Az elmúlt években felerősödtek az állattenyésztéssel szembeni alaptalan támadások, a szélsőséges nézeteket valló civil szervezetek negatív kampányainak rendre célpontjai a gazdálkodók, a hús- és tejipar. A gyakran egyoldalú és tudományos alapok nélküli vagy féltudományos támadások rossz irányba befolyásolják a fogyasztók állattenyésztőkről, -tartásról, állati termékekről alkotott véleményét. Miközben a gazdálkodóknak, az ágazat szereplőinek folyamatosan szigorodó klíma- és környezetvédelmi, valamint állategészségügyi és -jóléti szabályozásoknak kell megfelelniük. 

Az alaptalan támadások ellen a Copa-Cogeca – az európai agrártermelők legnagyobb érdekképviseleti szervezete, melynek aktív tagja a NAK – is rendre felemeli a hangját, a valós tényeken alapuló kommunikációval. A kamara ennek jegyében összeállított egy kiadványsorozatot, „Húsba vágó tények” címmel. 

Milyen út vezet a termelőtől a hentesig? Illusztráció: Karnok Csaba

Ezek a tenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz, az állat­egészségügyhöz és -jóléthez, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó tudnivalókat tartalmaznak. 

Elképzelhető-e a világ haszonállatok nélkül? Milyen hatása lenne az állományok csökkentésének a vidékre? A hús és a húshelyettesítők fogyasztása – pró és kontra. Kíméletlen-e a nagyüzemi állattartás? Egyebek közt ezekre a kérdésekre is szakmailag alapos választ adnak a kiadványok. Az ötrészes sorozat „Az állattenyésztés és az állati-termékelőállítás jelentősége” címmel megjelent első kötete a húsnak az étkezési kultúránkban és a kiegyensúlyozott táplálkozásban betöltött szerepéről, valamint a húshelyettesítők és a természetes hús ökológiai lábnyomáról oszt meg hasznos információkat. 

Az „Állatjólét” című második kötet a zárt és a nem zárt tartásban az állatokat érő stresszhatások kezelését, valamint a gazdálkodási gyakorlatokat, az állatok szállításával és vágásával kapcsolatos tévhitek cáfolatait ismerteti. 

Az „Állategészségügy” című harmadik kötet az antibiotikumok és a takarmány-adalékanyagok használatával és kockázataival foglalkozik. A kiadványsorozat újabb két kötete – a „Környezetvédelem”, valamint „Gazdálkodás és vidéki élet” – a közeljövőben készül el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!