Szegedi hírek

2022.01.08. 20:22

Elkelt a Démász székháza

A kikiáltási áron 1 milliárd, 579 millió forintért kelt el a Démász székháza a Klauzál téren, a licitlépcső kétmillió forint volt, de senki se kezdte emelni a tétet.

Kovács András

Nem kezdtek el licitálni a palotára.

Forrás: Kuklis István

Szeged December első napjaiban írta meg a Délmagyarország, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverési oldalán meghirdették az NKM Energia Zrt. tulajdonában álló, műemlék besorolású székházat, az egykori Európa Szállót. 

Az épületet 1883-ban húzták fel, eredetileg szállodát működtettek benne, ekkor 30 szobával, étteremmel és kávéházzal rendelkezett. A szálló 1930-ban szűnt meg, az eredetileg egyemeletes épületet az 1950-es években megvásároló Démász később bővítette, 2000 körül a palota teljes felújításon esett át. 

Az december 6-án délelőtt tekinthették meg a vevőjelöltek a székházat, a kikiáltási ár 1 milliárd 579 millió forint. Ahhoz, hogy valaki egyatalán versenybe szálljon az épületért, 395 millió forint árverési biztosítékot kellett utalnia az aukciós számlára. Ma már az olvasható a vagyonkezelő e-arveres.mnv.hu portálján, hogy az árverés befejeződött, az épületért a legjobb ajánlat 1 milliárd 578 millió 610 ezer forint volt.

Egy ismert szegedi ingatlanszakértő hívta fel a figyelmünket arra, hogy bár az árverési hirdetményben és valamennyi netes vagy nyomtatott újságcikkben 1180 négyzetméter szerepelt, ez valójában csak a telek, az épület hasznos alapterülete valamivel több, mint 4000 négyzetméter.

A vevő neve nem került nyilvánossága, de már a decemberi árverési hirdetmény után megindultak a találgatások. Ezekben leginkább az volt a közös, hogy ugyanaz a két név forgott. A Mozaik Kiadó tulajdonosa, Török Zoltán és a KÉSZ-t birtokló Varga Mihály is több nagyobb ingatlannal rendelkezik már Szeged, legtöbben erre a két üzletemberre szűkítik le a potenciális vevők körét. 

– A Klauzál téri nem tipikus irodaház, jelenleg 162-en dolgoznak az épületben, a pandémia miatt azonban sokan voltak home office-ban. Az új helyzetben költségtakarékos megoldás az ingatlanok számának csökkentése. A Klauzál téren dolgozók a tervek szerint a Kossuth Lajos sugárúti és a Pulz utcai irodaházakba költöznek majd. Ha szükséges, átmenetileg felmerülhet az ingatlan visszabérlése is – írta lapunk kérdéseire még decemberben az MVM Kommunikációs Osztálya. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!