Szegedi hírek

2022.01.12. 07:00

Önfejlesztő könyv volt az év bestsellere

Idén is Orvos-Tóth Noémi három évvel ezelőtti műve volt a legkeresettebb könyv hazánkban, mellette több más önfejlesztő könyv is az eladási listák élén végzett. A Somogyi-könyvtár kölcsönzési rekordere 2021-ben Kepes András lett, jelenleg pedig Náray és Coco Chanel érdekli leginkább az olvasókat.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Újra divatba jött az olvasás: egy felmérés szerint többet költöttek a magyarok könyvesboltban tavaly, mint az azt megelőző évben. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése adatai szerint a pandémia kifejezetten felpörgette a hazai könyvforgalmat: 2019-ben több mint 31 millió példányt adtak el. És bár a következő évben ez a szám 28 millióra csökkent, tavaly ismét több könyvet vásároltak az olvasók. 

Ez a növekedés azért is tekinthető rendkívülinek, mert a nemzetközi papírhiány és a forint gyengülése miatt év közben is drágultak a könyvek.

 

Az elmúlt években kiemelt érdeklődés övezi a pszichológiai témájú köteteket. Elég megnézni például a Libri sikerlistáját: az első 7 helyezett mű közül 6 ebbe a kategóriába tartozik. Orvos-Tóth Noémi 2018-ban kiadott Örökölt sors című könyve e tekintetben az abszolút favorit: megjelenése óta ez az olvasók kedvence és 2021-ben is még ez volt a legkeresettebb. Ugyanakkor a szakember második alkotása, a Szabad akarat is felkerült az elmúlt év sikerlistájára. De töretlen a sikere Edith Eva Eger A döntés című művének vagy Almási Kitti Ki vagy te? című írásának is. 

 

Regények közül már nehezebb ennyire egyértelmű favoritot találni, de talán Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című műve az, amely a leghosszabb ideig vezette az eladási statisztikákat tavaly és jelenleg is a bolthálózat toplistájának 5. helyén szerepel. Emellett Bödőcs Tibor új regénye, a Mulat a manézs emelhető még ki 2021-ből, ami szintén nagyon keresett volt.

Jelenleg 3000-3500 forint körül indulnak a népszerű könyvek árai, de a sikerlistás darabok között nem ritka a 4 vagy akár 5 ezer forintos ár sem. Sokan ma már nem engedhetik meg maguknak, hogy ennyit költsenek „szórakozásra", szerencsére azonban az új kiadványok hamar megjelennek a könyvtárak kínálatában is, így van lehetőség azok kikölcsönzésére. 

 

A szegedi Somogyi-könyvtár statisztikájában a jelenleg legjobban keresett könyvek között szintén szerepel Orvos-Tóth Noémi Örökölt sorsa, melyet egyébként csak tavaly 104-szer kölcsönöztek ki. Nem ez volt azonban a 2021-es év favoritja, hanem Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós című műve, amit 123 alkalommal vittek ki a bibliotékából. 

A Somogyi-könyvtár tavalyi slágerei: a legnépszerűbb könyveket több mint 100-szor kölcsönözték ki 2021-ben. Fotó: Karnok Csaba

Száz fölötti kölcsönzésszámot produkált még az említett két művön kívül  Lucinda Riley Pillangószoba című regénye is. A könyvsorozatok közül a legnépszerűbbek a gyerekeknek szóló Idődetektívek, illetve Időfutár-könyvek voltak, illetve a felnőtt irodalomban a Bridgerton család, valamint Ken Follett Évszázad-trilógiája. A jelenlegi kedvencek között szerepel még Náray Tamás: Zarah-trilógiája, illetve a Coco Chanelről szóló regények – az év első hónapjában ezeket viszik legtöbben.

A könyvtár munkatársainak tapasztalatai szerint a legtöbben ajánlások alapján választanak olvasnivalót: újságban olvasnak róla vagy barátoktól hallanak jókat. Vannak slágerszerzők, akiknek minden könyve nagyon keresett, ilyen például Náray Tamás, Ken Follett, Stephen King vagy Edith Eva Eger. De sokat számít az is, ha egy könyvet megfilmesítenek vagy ha egy sikertörténetből sorozat készül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!