Vezető hírek

2022.01.24. 07:00

Sokat spórolhatunk a tavalyi könnyítésekkel

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szerint elérte az 1,3 milliárd forintot a 2021-es év elején bevezetett pótdíjfizetési könnyítések pénzbeli megtakarítása. Ennek legnagyobb része az autósok zsebében maradt, leggyakrabban az utólagos éves országos autópályamatrica-vásárlási lehetőséggel éltek, de sokan kérték a pótdíj-maximalizálást, és akadtak, akinek az amnesztia segített.

K. A.

Fotó: Karnok Csaba

A könnyítéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról szóló rendelete tette lehetővé tavaly január 1-től. 

 

Az egyik könnyítés lényege az, hogy jogosulatlan úthasználat esetén az érintett autós egy éves országos e-matrica megvásárlásával „rendezheti” a bliccelés időpontja és a vignetta megvásárlása között keletkezett pótdíjas esetét. Ennek kérelmezésére a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számítva 75 nap áll rendelkezésre. 

 

 

Tévedés joga 

 

 

A másik lehetőség a pótdíjamnesztia, amelynek köszönhetően a jogosulatlan úthasználatok halmozódása esetén az autós 180 napra visszamenőleg kérheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen. Ez hat alap pótdíj összegének felel meg. Szintén a tavalyi év elejétől változtak a pótdíj-maximalizálás szabályai is, ezt a könnyítést 2021-től a korábbi három helyett már két esethez kapcsolódóan is lehet kérni. 

 

 

Régebb óta élő segítség és lehetőség, hogy ha tévedésből „keveredtünk” a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva 60 perc áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy büntetlenül megvásároljuk jogosultságunkat. 

 

Autópálya. A 2021-es éves matricák január végén lejárnak.  Fotó: Karnok Csaba

Bliccelés 

 

 

– Sok oka lehet annak, hogy valaki érvényes autópálya-matrica nélkül hajt fel egy díjköteles gyorsforgalmi útra: elfelejti megvásárolni a vignettát, nem tudja, hogy vennie kellett volna, vagy azt reméli, hogy nem érjük utol, ha bliccel. Bármelyik is áll a háttérben, sem az államnak, sem a társaságnak nem a büntetés a fő célja, hanem a jogkövető magatartás erősítése. Azt szeretnénk elérni, hogy a közlekedőkben tudatosuljon, hogy jobban megéri odafigyelni, illetve megvenni az e-matricát – mondta Bartal Tamás. 

 

 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója hozzátette, a könnyítési lehetőségek valamelyikével 2021-ben összesen csaknem 26 ezer ügyfél élt, akik mintegy 1,3 milliárd forint összegű pótdíj megfizetése alól mentesültek. A legnépszerűbb az utólagos éves országos autópályamatrica-vásárlás volt, az esetek legnagyobb részében ezt választották az érvényes e-matrica nélkül utazók. 

 

Ők mintegy 56 ezer pótdíjas esetet rendeztek ezzel a megoldással, és így 866 millió forint megfizetése alól mentesültek. 

 

 

Postaköltség 

 

 

Pótdíj-maximalizálást több mint 42 ezer esethez kapcsolódóan kértek az autósok, akiknek így legalább 352 millió forintnyi összeget nem kellett befizetniük. 

 

 

– A pótdíjamnesztia lehetőségével összesen 789 alkalommal éltek a közlekedők, felerészben cégek, felerészben magánszemélyek. A kedvezménynek köszönhetően az érintetteknek 30 millió forintnyi pótdíjat nem kellett leróniuk – mondta a vezérigazgató. 

 

 

Kiderült, hogy a társaság is megtakarított mintegy 50 millió forintot, ami csak a pótdíjfizetési felszólítások postázásának költsége lett volna. Ezzel együtt az látható, hogy a könnyített pótdíjas szolgáltatásokkal az úthasználók spórolhattak leginkább. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!