Csongrád

2022.01.09. 07:00

Védettséget érdemel a Bartók-rét

A környezetvédők azt szeretnék elérni, hogy helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítsák a Bartók-rétet. Az elképzelést a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága is támogatja, két éve pedig már a város képviselő-testülete elé is került a kérdés, azonban az ügyben azóta sem született előrelépés.

Majzik Attila

Növények a csongrádi Bartók-réten. Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás

Növények a csongrádi Bartók-réten. Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás

Újra napirendre szeretnék venni a Bartók-rét ügyét a természetvédők: a területen olyan jégkorszaki maradványnövénynek élnek, amelyeknek a megléte ritkaságszámba megy az Alföldön. 

A rét élővilágát Koncz-Bisztricz Tamás természetfotós térképezte fel, a témában írt dolgozatát a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága is díjazta. 

– 2020-ban kutattam fel a Bartók-rét védett növényeit: mocsári sisakoskosbor, hús­színű ujjaskosbor és orchidea is nő a területen, a környező erdőben pedig bugaci nőszőfű is van. Érdemes volna arra, hogy helyi jelentőségű védelemhez jusson a terület – vázolta a többszörösen elismert természetfotós. 

Mint megtudtuk, a réten nagy mennyiségben van jelen a mocsári sisakoskosbor, ami viszont még különlegesebb, az a hússzínű ujjaskosbor megjelenése: ez az orchidea a térségben kifejezetten ritka fajnak számít. Ezért is szeretnék a természetvédők, hogy helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítsák a Bartók-rétet. 

Az ügy 2019-ben már egyszer a város képviselő-testülete elé került, akkor azonban a rét melletti egykori homokbányával együtt szerették volna elérni a védetté nyilvánítást a környezetvédők, az eljárás pedig elakadt. 

– Szeretnénk, ha a kezdeményezésünkből egy előterjesztés születne és a képviselők elé kerülne. Részt vettünk már egy egyeztetésen a városvezetéssel, majd a terület tulajdonosaival is: jól haladunk, pozitívak voltak a visszajelzések a tulajdonosok részéről is. Ők is támogatják, hogy helyi védettséget kapjon ez a nagy jelentőséggel bíró, védett növényállomány – fogalmazott Koncz-Bisztricz Tamás. 

A területen több védett és fokozottan védett madár is fészkel. A kuvikok, a szalakóták és a búbos bankák költését nemrég kihelyezett költőodúkkal és költőládákkal segítették a csongrádi természetvédők. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában