Szegedi hírek

2022.02.17. 20:30

Életre kelnek a Fekete Házban kiállított képek

Különleges tárlattal nyitott újra a téli szünet után a Fekete Ház. A kiállított játékokat, amelyek a festményekre reflektálnak, ki is lehet próbálni.

Fotó: Kuklis István

Új időszaki kiállítással nyitott újra a téli szünet után a Fekete Ház. A Tér – Mozgás – Játék című tárlat Konok Tamás festményeit mutatja be Vásárhelyi Tamás makettjeivel kiegészülve. A geometrikus elemekből és finom vonalakból építkező absztrakt képek struktúráit a térbe is kiterjesztették, így a képek és a tárgyak egymásra refektálnak.

A megnyitón Ibos Éva művészettörténész úgy fogalmazott, a művészet és a tudomány közös alapjaiból indultak ki az alkotók, így készítettek műpárosításokat. A tárlat mottója is az is lehet: mindent a szemnek, mindent a kéznek. Vásárhelyi Tamás biológus ugyanis megtapogatható, mozgatható szerkezeteket készített a festményekhez, így hozva közelebb az alkotásokat a közönséghez. 

 

Tekerhető, forgatható, húzogatható makettekről van szó, amelyek kapcsolódnak valamelyik festményhez. Céljuk a fizikai törvényszerűségek ábrázolása, megmutatni, hogy a képeken látható geometrikus formák a valóságban milyen kapcsolatban is állhatnak egymással.

– A tárlat azt üzeni, hogy a kortárs művészet játékosan is megfogható és befogadható, nem csak távolról tisztelhető – fogalmazott a művészettörténész.

Konok Tamás tavaly hunyt el, így a szegedi tárlat építésében felesége, Konok Marianne segédkezett. Az özvegy a megnyitón elmondta, férjének nem volt még Szegeden kiállítása, így örül annak, hogy az  itteniek is megismerhetik a munkáját. A tárlat április 30-ig lesz látható.

KÉPALÁ: A Fekete Ház kiállításán a tárgyakat meg lehet fogni, sőt ki is lehet próbálni. Fotó: Kuklis István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!