Egy hasadt elme kincskeresése

2022.02.08. 19:04

Én vagyok én, te vagy te közönségtalálkozóját tartották kedden

Ritka mentális betegség áll a Szegedi Nemzeti Színház soron következő bemutatójának fókuszában. Az Én vagyok én, te vagy te című monodrámát a teátrum főrendezője írta és állítja színpadra. A produkció különlegessége, hogy a közönség befolyásolhatja az előadás menetét.

Koós Kata

Horgas Ádám, a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője írta és állítja színpadra a darabot. Fotók: Török János

Horgas Ádám Én vagyok én, te vagy te című monodrámáját február 18-án mutatják be a kisszínházban. A premier kapcsán az alkotók közönségtalálkozón meséltek a darab kulisszatitkairól tegnap a Reök-palotában. 

 

 

A Szegedi Nemzeti Színház főrendezője elmondta, egy újságcikk keltette fel az érdeklődését a darab témája iránt. Az írás egy amerikai hölgyről szólt, aki többszörös személyiségzavarban szenved. 

– Ennek lényege, hogy az énje több karakterre bomlik szét, és más személyiségekben tölti az élete különböző periódusait – fejtette ki. 

 

 

A darab főszereplőjének, Évának elméje nyolc különböző személyiséget rejt, amelyek megformálása egyrészt óriási kihívás, másrészt nagy lehetőség és igazi jutalomjáték a színészek számára. A monodrámát kettős szereposztásban Menczel Andrea és Csorba Kata játssza majd. A történet szerint Éva pszichiátere terápia gyanánt egy kincskereső játékot javasol neki, amely során minden nyom egy újabbhoz vezet, míg meg nem leli a kincset. 

Horgas Ádám arról is be­szélt, hogy fokozott izgalommal várja a premiert, ugyanis ez lesz az első önálló darabja, amely ráadásul rögvest egy formai kísérlet is. 

– Mintha társasjátékot játszana a színész a közönséggel, ugyanis a nézők bizonyos pontokon beavatkozhatnak az elő­adásba – részletezte. Kiemelte, a darab témája nem pusztán a betegség maga, hanem egy mélyebb filozófiai réteg is húzódik mögötte, amely valamennyi ember számára ismerős lehet. Ez nem más, mint a rácsodálkozás mások valóságára, hiszen az ember önképe sok esetben nem feltétlenül egyezik a róla másokban kialakult képpel. Elég csak arra gondolni, milyen gyakran fordul elő, hogy egy átlagember is másnak igyekszik magát mutatni, hogy jó benyomást tegyen környezetére. 

– A darab azzal is foglalkozik, hogy hol van az a hajszál, amit átlépve már betegségről beszélünk – magyarázta a rendező. Hangsúlyozta, az előadásban a humor is fontos szerepet kap majd. 

 

 

A színésznők elmondták, maguk is nagy izgalommal ké­szülnek a bemutatóra, hiszen egyedül állnak majd a színpadon, másfél órás monológ vár rájuk, a cselekmény ráadásul a közönségtől függően változik. Emellett csodálatos feladatnak nevezték a kihívást, hogy egy este alatt több különböző karakter bőrébe is belebújhatnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!