Szegedi hírek

2022.02.05. 09:34

Letépte a szél a szegedi csillagvizsgáló kupolájának tetejét – Fotó

Letépte a vasárnapi viharos szél a Szegedi Csillagvizsgáló kupolájának tetejét, a tetőszerkezetet nem lehet helyreállítani. A műszerekben nem esett kár, de az épületnek új tetőre lesz szüksége. Jelenleg ponyva védi a beázástól.

F.J.

Új tetőre lesz szüksége a létesítménynek. Fotók: Frank Yvette

A vasárnapi viharos szél sok kárt okozott megyeszerte: fákat döntött ki, ágakat tört le, tönkretette a gazdák fóliasátrait – a megye minden településéről riasztották a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igaz­­gatóság munkatársait. Mint a napokban kiderült, a Szegedi Csillagvizsgáló sem úszta meg az orkán erejű szelet. 

 

Darabokban a tető 

 

A szélvihar nemcsak megráncigálta, de szabályosan le is tépte az épület kupolájának tetejét. Szerencsére ember nem volt a közelben, így személyi sérülés nem történt, sőt, a tetőszerkezeten kívül minden más épségben maradt. Nem esett kár sem a mechanikákban, sem a távcsö­vekben, sem az elektromos hálózatban. A tető viszont darabokban landolt az épület mellett, a kerítést is megrongálta. 

 

Ponyva védi a kupolát 

 

Ahogy Barna Barnabástól, a Szegedi Tudományegyetem kutató csillagászától megtudtuk, gyorsan kellett ideiglenes megoldást találni, hogy az érzékeny műszereket megvédjék a beázástól. A kupolára strapabíró ponyvát feszítettek ki, a Magyar Csillagászati Egyesület szegedi csoportjának tagjai siettek a segítségükre. Szinte egész napos munka volt szétszedni a földre zuhant tetőszerkezetet, és visszajuttatni a csillagvizsgáló területére, majd feltenni a csapadéktól védő ponyvát a kupolatér fölé.

Ponyva védi a csillagvizsgálót. Képen: Barna Barnabás. Fotó: Frank Yvette

 A 40-es távcsövet is leszerelték a hozzá tartozó mechanikával együtt, amelyet régóta terveznek felújítani, hogy a látogatók is élvezhessék a távcső nyújtotta látványt. Erre az új tető elkészülte után lesz majd lehetőség. A tetőszerkezetről ugyanis hamar kiderült, hogy menthetetlen, nem lehet helyreállítani. 

 

Menthetetlen szerkezet 

 

A csillagvizsgálónak tehát teljesen új kupolára lesz szüksége: ez az idén 30 éves intézmény eddigi legnagyobb beruházása lesz Barna Barnabás elmondása szerint. Hogy mikorra és milyen formában készül el az új tető, arról még zajlik az ötletelés, a költségekről majd az árajánlatok után lehet beszélni. 2021. július elején, amikor a pandémia miatti lezárás után újra kinyitott a Szegedi Csillagvizsgáló, megírtuk: az intézmény kicsi, kis költségvetéssel működik, így a nyitás előtt aktuális felújítási munkákat a munkatársak végezték el, amatőr csillagászokkal összefogva. Sok munkát, hangsúlyozta most is Barna Barnabás, társadalmi munkában, szabadidejükben végeznek el. 

A ponyva hónapokig is vé­deni tudja a csillagvizsgáló műszereit a beázástól, és az ideiglenes megoldás a remények szerint azt is lehetővé teszi, hogy márciustól újra elindulhassanak a péntek esti programok. Ha a ponyva kitart, csökkentett, 20-30 fős létszámmal, de megtartják a szokásos bemutatókat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!