Szegedi hírek

2022.02.12. 17:03

Zenekart alapítottak a szegedi színészek

Új szerepben igyekeznek megérinteni a közönség lelkét a Szegedi Nemzeti Színház színészei. Legfőbb céljuk, hogy zenéjükkel összehozzák az embereket. A Teát Rummal alkalomhoz illő műsorral lép színpadra Valentin-napon a Reök-palotában.

Koós Kata

Fotó: Török János

A frissen alakult Teát Rummal zenekar minden tagja kiskamasz korától kezdve játszik hang­­szeren. Károlyi Krisztián 10 és 16 éves kora között zeneiskolában tanult gitározni, Krausz Gergő 11 éves kora óta pengeti a húrokat, mellette a zongora és a tangóharmonika sem idegen számára. A trió legtapasztaltabb zenésze a színház külső munkatársa, Vígh István, aki szintén tízévesen kezdett művészeti iskolában dobolni, majd bekerült egy fúvós­zenekarba, később pedig több könnyűzenei formációkban játszott Szegeden és Budapesten. Tagja volt például a Skatch együttesnek, amelynek Szeged című slágere sokak fülében csenghet élénken ma is. 

 

 

Károlyi Krisztián és Krausz Gergő egyaránt 2019-ban szerződött a Szegedi Nemzeti Színházhoz. Elmondták, már megismerkedésük legelején kiderült, hogy mindkettejük életében központi szerepet játszik a zene, éppen ezért szinte azonnal felvetődött bennük egy közös együttes gondolata. Az ötlet akkor kezdett a gyakorlatban is formát ölteni, amikor a két gitároshoz egy dobos is csatlakozott Vígh István személyében. 

 

 

A dalszövegeket Krisztián írja, a hangszerelésért Gergő, a ritmikai alapért István felel. A pandémia időszaka alatt bőven volt idejük az alkotásra, így nyolc dallal már teljesen elkészültek, további mintegy tíz szám pedig már majdnem kész. 

 

 

– Jelenleg még feldolgozásokat is játszunk, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a saját dalaink nagyon megállják a helyüket. Az egyéniségünk, a gondolati világunk nagyon hasonló, jól inspiráljuk egymást – fejtette ki Vígh István. 

 

 

A Teát Rummal stílusa kapcsán elmondták, nem szeretnék skatulyákkal korlátozni alkotókedvüket. 

 

 

A zenekarral ugyanaz a céljuk, mint a színpadon: hogy lelkeket érintsenek és segítsenek.  Fotó: Török János

– Nem akarjuk behatárolni, mert nagyon sokféle stílust szeretünk. Azt gondolom, ha jó a dal, akkor teljesen mindegy, milyen stílusban formálódik meg – mondta Krisztián, majd hozzátette, a reggae, a rock, a blues, sőt a rap stíluselemeit is szívesen alkalmazzák. Céljuk ugyanaz, mint a színpadon, hogy lelkeket érintsenek és se­­gítsenek. 

 

 

– Igyekszünk a lélek olyan szegmenseit megszólítani, amelyek szerintem mindenkinél jelen vannak. Például a magány, a honvágy, a szerelem. Amit közvetíteni szeretnénk, hogy együtt könnyebb túllépni bármilyen nehézségen – részletezte Krausz Gergő. 

 

– Azt szeretem a művészetekben, hogy összehozza az embereket és közösségi élményt ad. Szerintem erőt adhat, ha az ember megtapasztalhatja, hogy más is átélte már azt, ami őt éppen bántja, megsebezte vagy elbizonytalanította – tette hozzá Krisztián. 

 

 

A zenekar nevének kiválasztására online ötletbörzét hirdettek. 

 

– Nagyon szellemes javaslatokat kaptunk, mint például a Szeged szeggel. Aztán Krisztián poénból egyik este bedobta a Teát Rummal-t, ami mindhármunknak nagyon megtetszett, és reményeink szerint kifejezi a ránk jellemző humort is – mondta Krausz Gergő. 

 

 

A zenekar csütörtökön Bordányban, majd a Grand Caféban debütált. Hétfőn 17 órától pedig a Reök-palotában ad koncertet a trió. Elárulták, a Valentin-naphoz illő programmal készülnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!