Szegedi hírek

2022.03.04. 07:00

Adományokat gyűjtenek a Nemzetiségek Házában

Összefogtak a szegedi nemzetiségek, a Nemzetiség Háza adománygyűjtő központtá változott a háborús károsultak segítése céljából. A legégetőbb szükség gyógyszerekre és kötszerekre van. Sokan ajánlottak szállást is az Ukrajnából menekülők számára.

Koós Kata

Fotó: Frank Yvette

Kék-sárga zászló leng a szegedi Nemzetiségek Háza kapuja fö­­lött, amellyel az épületben mű­­ködő másik nyolc nemzetiség – görögök, bolgárok, lengyelek, németek, örmények, románok, szlovákok és szerbek – szolidaritásukat fejezik ki az ukrán közösség iránt. 

 

A jelképes gesz­tus mellett tevőlegesen is melléjük álltak, érkezésünkkor pél­­dául a megyei görögök kultu­rális egyesületének elnöke, Purosz Alexandrosz is serényen szortírozta és pakolta az adományokkal megrakodott dobozokat. A házban ugyanis jelenleg a legfőbb tevékenység az adománygyűjtés a háborús károsultak számára. 

 

Sajtos-Zapotocsnaja Natália elmondta, folyamatosan egyeztetnek arról, hogy mire van szükség. Fotó: Frank Yvette

Adományszámla 

 

 

Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a szegedi Ukrán Nemzetiségi Ön­kormányzat elnöke lapunknak elmondta, folyamatosan egyeztetnek Ukrajna magyarországi nagykövetségével, valamint a Magyar Vöröskereszttel, hogy mire van a leginkább szükség. A lista első helyén jelenleg a gyógyszerek, azon belül is a vérzés- és fájdalomcsillapítók, vény nélkül kapható nyugtatók, valamint a sebtapaszok, sebfertőtlenítő és kötszerek állnak. Nagy szükség van továbbá zseblámpára, zoknira, pelenkára, tisztasági betétre, gyermektápszerre, tisztálkodószerekre, valamint vízre, instant ételekre, konzervekre. Ruha- és ágyneműből hétfő óta annyi összejött, hogy azt már nem tudnak fogadni. 

 

 

Az adományok egy részét Ukrajnába, másik felét az uk­­rán–magyar határra szállítják. A menekülők megsegítésére adományszámlát is létrehoztak, a felajánlásokat a Nemzetiségi Szövetség 1040 2805 5052 6582 5567 1023-as számlaszámára küldhetik a segíteni szándékozók, a közlemény rovatban az „adomány” vagy „adomány az ukrán helyzethez” kifejezések feltüntetésével. Sajtos-Zapotocsnaja Natália azt is elmondta, a számlát hétfőn nyitották, és 72 óra alatt több mint egymillió forint gyűlt össze. 

 

Fotó: Fank Yvette

Önkéntesek 

 

 

Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke háláját hangsúlyozta a széles körű szegedi összefogásért, ugyanis nemzetiségtől függetlenül nagyon sokan ajánlották fel a segítségüket. Magánemberektől és cégektől egyaránt folyamatosan érkeznek az adományok, sok egyetemi hallgató, a magyarok és a házhoz tartozó nemzetiségek tagjain túl kazahok és arabok is jelentkeztek önkéntesként a pakolásra, szortírozásra. 

 

Sokan vannak továbbá, akik szállást és szállítási lehetőséget is ajánlottak az Ukrajnából menekülők számára. Az ő elérhetőségüket a Nemzetiségek Házában rögzítik, ugyanis egyelőre nem lehet tudni, hányan érkeznek majd, és közülük mennyien akarnak Szegeden maradni. A várossal és a megyei kormányhivatallal is zajlottak már egyeztetések a szálláshelyekkel kapcsolatban, hogy felkészüljenek a háború elől menekülők fogadására. 

 

 

Hat órakor jelentkeznek 

 

 

A szegedi ukrán nemzetiséghez csaknem száz család tartozik, és mindenkinek élnek rokonai Ukrajnában, a közösség minden tagja aggódik valakiért. Az első bombázások után megbeszélték, hogy mindennap magyar idő szerint hat órakor beszélnek telefonon a rokonokkal. 

 

 

– Az első napon, amikor pin­­cébe mentek, és másnap ki­­jöttek, akkor beszéltük meg, hogy mindenki hat és hét között jelentkezik. Például szerdán azt írta a barátnőm Kijevből, hogy éjszaka a felnőttek nem aludtak a bombázások miatt, de a gyerekek már tudtak egy kicsit aludni – mondta el Sajtos-Zapotocsnaja Natália, akit arról is kérdeztünk, hogy az itt élő ukrán nemzetiség tagjainak ro­­konai tudomása szerint tervezik-e, hogy elhagyják hazájukat. Határozott nemmel felelt, és hangsúlyozta, nagyon szorosan kötődnek hazájukhoz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!