Szegedi hírek

2022.03.24. 09:02

Nem megy a wifi a szegedi intercityn

A MÁV is elismeri, hogy a hagyományos vasúti kocsikban a routerek az elmúlt időszakban akadoztak, akadoznak, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy lényegében megszűnt a korábban oly kedvelt wifiszolgáltatás. Míg a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tramtrainen működik.

Kovács András

Az intercitykocsiban sincs vasúti net. Fotó: Kuklis István

A múlt héten az egyik hétköznap a reggel 7 óra előtt Szegedről induló és 9 óra után a Nyugati pályaudvarra érkező gyorsvonattal, az intercityvel utaztam Budapestre. Helyjegyet is vásároltam egy konnektorhoz közeli ülésre, hogy útközben dolgozhassak a laptopomon, mint tettem azt már nemegyszer korábban. 
 

Bíztam a wifiben, de rosszul tettem, annak éppen hogy csak nyoma volt, az is csupán Szegeden, utána egész úton semmi. Kérdeztem a többi laptopozó utast, az mondták, nem megbízható, volt, aki egy fontos e-mailről maradt így le, azóta saját mobilnet nélkül már nem száll vonatra. 
 

Visszafelé a 13.53-kor induló vonatot választottam, a Nyugatiban még fel tudtam csatlakozni a MÁV wifijére, két ol­­dalt meg is nyitottam, utána szinte semmi, egészen Szegedig. Ezúttal okostelefonozó fia­­taloktól érdeklődtem, de ki­­derült, senki nem használta az utóbbi időben a MÁV wifijét, mindenki saját mobilneten keresztül volt fenn a világhálón. 
Tavaly legalább háromszor utaztam vonattal Budapestre, és úgy emlékszem, volt rendes wifi. Egyszer-egyszer ugyan megszakadt, de azért lehetett vele dolgozni, anyagot írni, netes portálokat olvasni. 
 

Megkérdeztem a MÁV-ot, mi történt a szolgáltatással, ez egyszeri alkalom, technikai probléma volt, vagy már régóta fennáll? Arra is kíváncsi voltam, tervez-e valamit ezen javítani a vasúttársaság, és mi­­kor lesz megbízhatóan használható wifi ezen a vonalon? 
 

– A hagyományos vasúti ko­­csikban sajnos a routerek az elmúlt időszakban akadoztak, akadoznak. A problémát bejelentettük a hálózati mobilszolgáltatónak, vizsgálatuk jelenleg folyamatban van 

– írta meg­­­­keresésemre szűkszavú vá­­­­laszában a MÁV. 
 

Pedig a vasút és a jól működő wifiszolgáltatás nem ördögtől való, amikor én legutóbb a tramtrain vonalán utazva Szeged és Hódmezővásárhely között végig laptopoztam, a legkisebb hiba nélkül és a sebesség is megfelelő volt. Akadtak problémák a vasútvillamossal, de az internet nincs ezek között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!