Vezető hírek

2022.03.29. 16:40

Szövetséget kötöttek a hazai horgászokkal

Hétszázezernél is többen tartoznak hazánkban a horgászok közösségéhez, közülük pedig legtöbben nem a mennyiségre, hanem a kikapcsolódásra fókuszálnak. Üllésen is sokan járnak a horgásztóhoz, amelynek partján fejlesztéseket terveznek megvalósítani.

Kiss Anna

Pályázati forrásból horgászházakat is terveznek építeni az üllési horgásztó partján. Fotó: Kerekes Balázs

– Természetes vizeink megóvása, a hosszú múltra visszatekintő magyar horgászkultúra megőrzése nemzeti kötelességünk. A magyar kormány ezért stratégiai szövetségeseként tekint a hazai horgászok örvendetesen gyarapodó, immáron 700 ezer főt számláló közösségére – írta Orbán Viktor miniszterelnök a kormány Szövetségben a horgászokkal című kiadványában.

 

Orbán Viktor jelezte, új pályázati lehetőségeket és évről évre rendelkezésre álló forrásokat biztosítanak az infrastruktúra és a horgászturizmus fejlesztésére, de tovább folytatják a szükséges okmányok online vásárlási folyamatának egyszerűsítését és az eszközpark bővítését is. Az elmúlt 3 évben több mint 150 horgászszervezet részesült összesen mintegy 450 millió forint értékű haltelepítési támogatásban.

 

A téma kapcsán Nagy Attila Gyula, Üllés polgármestere, aki maga is horgászik, elmondta, a településükön lévő, 7,5 hektáron elterülő horgásztóhoz egyre többen járnak ki, de már nem a hús-, hanem a sporthorgászat miatt. Tapasztalatai szerint nem az a fontos, hogy minél előbb beteljen a fogási napló, hanem hogy a természetben kapcsolódjanak ki az emberek. A községben 1998 óta működik az Árpád Horgászegyesület, amely szintén kapott támogatást, így tudtak vásárolni motorcsónakot, halradart és a csónak szállításához szükséges utánfutót is. Öt éve azonban alacsony vízszinttel küzdenek, ezért az önkormányzat segítségével szivattyút és vízforgatókat szereztek be.

 

Évente maximum 70 mázsa pontyot telepítenek a vízbe, valamint ragadozó halakat is, így például balint és csukát is. Nagy Attila Gyula szerint a halászat betiltása mellett a plasztik horgászkártya bevezetése is fontos előrelépés volt, így ugyanis könnyen ellenőrizhető, hogy a horgásznak van-e érvényes engedélye az adott területre. Megjegyezte, a korábbi években sikerült fejleszteni a tó környékét, de további turisztikai beruházásokat szeretnének végezni pályázati forrásokból. Horgászházakat és rendezvényhelyszínt terveznek létrehozni.

 

– Évről évre egyre több támogatást kapnak hazánkban a horgászok, akik az egyik legnagyobb természetvédők az országban, ezért különösen fontos, hogy a következő években is forráshoz jussanak – mondta el lapunknak Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókörzetének Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!