Postán kapják meg az adóhivataltól, akik levélben kérték

2022.04.25. 19:09

Érkeznek a bevallási tervezetek

Az ügyfélkapun már régen megnézhetőek az adóbevallási tervezetek, de postázásuk is hamarosan befejeződik. Aki egyetért a tervezettel, nem kell tennie semmit, abból automatikusan bevallás lesz május 20-án. Akik nem, azoknak adóbevallást kell benyújtaniuk ugyanezzel a határidővel.

Munkatársunktól

Elkészíti bevallásunkat az adóhivatal. Illusztráció: Huszár Márk/MW

Fotó: Huszár Márk

Az adóhivatal nyilvántartásában szereplő címre kapják meg április 30-ig a papíralapú adóbevallási tervezetet azok, akik a postázást kérték, valamint azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk, de a tervezet ezer forintnál több visszatérítendő, vagy befizetendő adót tartalmaz – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Levelet azok is kaphatnak, akik nem kérték a postázást, de tervezetükben ellentmondás van a munkáltatók, illetve kifizetők hiányos vagy téves adatközlése miatt. A levél általánosságban tartalmaz egy rövid tájékoztatót, az adóbevallási tervezetet, az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatot (21EGYSZA) és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot.

 

Nyilatkozatok

 

Ettől bizonyos esetekben eltérhet a boríték tartalma. Kiegészítő nyilatkozatot azok kapnak postán, akiknek a hibátlan tervezete visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz, és nincs ügyfélkapujuk. Akik egyetértenek a tervezettel, azoknak nem kell módosítaniuk annak tartalmát. 

Fontos, hogy a visszaigényelhető adót tartalmazó tervezet esetén elég a kiegészítő nyilatkozatot aláírva visszaküldeni. Ebben az érintett kiválaszthatja, hogy az összeget a NAV postai úton vagy átutalással juttassa el a címzetthez. 

Az összeg kiutalása a beérkezéstől számított két héten belül megtörténik – hangsúlyozta az adóhivatal.

Ha a tervezet befizetendő adót tartalmaz, a csatolt kiegészítő nyilatkozaton jelölhető a részletfizetés. Ez akkor kérhető, ha a fennmaradó személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó együttes összege nem haladja meg az 500 ezer forintot.

 

Részletfizetés

 

Az első részlet megfizetésének határideje május 20-a, a továbbiakat a kérelmezett időtől függően minden hónapban 20-áig kell utalni. Nagyon fontos, hogy ha az esedékes részlet törlesztése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor ráadásul az adóhivatal a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől indulva késedelmi pótlékot is felszámít. Fontos, hogy a fizetési kedvezmény engedélyezéséről a NAV nem küld külön értesítést, csak az kap bármiféle visszajelzést, aki nem felel meg a feltételeknek. 

A visszaküldött bevallási tervezetben szintén feltüntethető, hogy az adózó melyik önkéntes pénztárhoz kívánja a rendelkezés összegét utaltatni, ha többnek is tagja volt.

 

Őstermelők

 

Aki egyetért a tervezettel és kiegészítő nyilatkozatot sem kapott, nem kell tennie semmit - egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyeken kívül - a tervezetből automatikusan bevallás lesz. 

Az adóhivatal közleményében kiemelte, hogy a mezőgazdasági őstermelők nyilatkozhatnak arról, hogy az e tevékenységből származó bevételük nem haladta meg a tavalyi minimálbér felét, a 1 004 400 forintot. 

Kiegészítő nyilatkozat csak akkor tehető, ha a tervezet tartalmaz minden olyan jövedelmet, amelyről bevallást kell benyújtani – hangsúlyozta a NAV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!