Vezető hírek

2022.04.04. 20:07

Roma festőművészek alkotásaiból nyílt tárlat Szegeden - Galéria

Munkatársunktól

A cigány identitás szépségei öltenek formát Bari Janó és Gaudi Márton festményein. Fotó: Kuklis István

A néphagyomány, a szakralitás és a mesevilág motívumai egyaránt megjelennek Bari Janó és Gaudi Márton, roma származású képzőművészek festményein, amelyek válogatásából nyílt kiállítás az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A Szakrális bevésődések című, április 14-ig megtekinthető tárlatot a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium rendezte a Nemzetközi Roma Nap alkalmából. 

 

Az idén tízéves szakkollégium célja olyan roma származású, keresztény értelmiségiek nevelése, akik egyrészt a legmagasabb szintre törekednek szakmájukban, másrészt hitelesen képviselik népcsoportjuk kultúráját. A kiállítás ötlete 2019-ben született meg, amikor Povedák István antropológus kutató a szakkollégium hallgatóinak bevonásával roma példaképeket keresett fel és a velük készült interjúk segítségével próbált választ találni a roma identitás kérdéseire. Az interjúsorozat részeként Vácott Bari Janót, Makón pedig Gaudi Mártont is meglátogatták. Ekkor merült fel a közös tárlat ötlete, amelynek megvalósítását a járvány két alkalommal is meghiúsította. 

 

Érdemes a festmények mögé nézni. Látni, hogy azokat példamutató életet élő, cigány művészek festették. Ezek a képek úgy fejezik ki a cigány identitás sértettségeit és szépségeit, ahogy szavakkal nem biztos, hogy ki lehetne. Az itt jelenlévő cigány művészeknek hihetetlen fontos szerepük van abban, hogy a cigány identitást felépítsék, hogy Magyarországon a cigányság integrációja egészséges módon meg tudjon valósulni, hogy a cigány szót övező rengeteg sztereotípiát le tudjuk bontani – mondta az antropológus a tárlatmegnyitón. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!