Szegedi hírek

2022.04.11. 09:00

Sík Sándor doktori munkára ösztönözte József Attilát

Április 11. a magyar költészet napja. Ezen a napon született ugyanis legnagyobb költőnk, József Attila, akinek az életrajzának számos szegedi és Csongrád-Csanád megyei vonatkozása is van, amelyekről Miklós Péter eszmetörténészt kérdeztük.

József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Fotó: Bujdos Tibor/MW

Talán a legismertebb és legjelentősebb magyar költő József Attila, akinek az életével és költészetével foglalkozó kötetek sora napjainkra már könyvtárnyivá gyarapodott. Számontartja róla mind az irodalomtörténeti kutatás, mind a helyi közvélemény azt, hogy Makón járt egy ideig középiskolába, hogy Szegeden volt egyetemista, és hogy sógora és gyámja, Makai Ödön ügyvéd hódmezővásárhelyi házában gyakran vendégeskedett 

– mondta Miklós Péter eszmetörténész, a Kodolányi János Egyetem címzetes professzora. 
 

Miklós Péter eszmetörténész szerint József Attilának örökös helye van irodalmi emlékezetünkben. archív Fotó: Frank Yvette

 

A vásárhelyi Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója szerint azonban az kevésbé ismert, hogy József Attila egyik első méltatója és költészetének értő elemzője Sík Sándor piarista papköltő volt, aki a két háború között a szegedi egyetemen oktatott irodalomtörténetet. Hozzátette, a professzor a kortárs irodalmat bemutató kurzusán több órát szentelt József Attila verseinek, sőt azokat az akadémiai székfoglaló beszédében is méltatta. 
 

 

Sík Sándor egyébként olyan jelentős irodalmi szereplők tudományos pályáját egyengette, mint a költő Radnóti Miklós vagy az író és irodalomtörténész Szerb Antal. Előbbi nála írta a doktori értekezését, utóbbi az ő közreműködésével szerzett egyetemi magántanári címet Szegeden. Sík Sándor olyan nagyszerű tudós, tehetséges költő, kivételes egyéniség és érzékeny gondolkodó volt, hogy József Attilával való egyetlen találkozásakor igyekezett rávenni a fiatal költőt, hogy doktoráljon 

– számolt be Miklós Péter. 
 

 

József Attila 1935-ben nyerte el az igen jelentős irodalmi díjat, a Baumgarten-jutalmat, amelynek átadása után a vacsorán Sík mellett ült. Ezt követően a költő hazakísérte a tudós papot, útközben pedig a lírai szöveg és a ritmika, a zeneiség kapcsolatáról beszélgettek. József Attila erről vallott nézetei olyannyira elnyerték a professzor tetszését, hogy azokat hallva ajánlotta neki a doktorálás lehetőségét. 
 

Miklós Péter szerint József Attila eleinte lelkes volt, értekezése azonban nem készült el, és Sík Sándorral sem találkozott többet. Hangsúlyozta, a történtek miatt tudós esztétaként vagy irodalomtörténészként nem tekinthetünk József Attilára, költőként viszont örökös és visszavonhatatlan helye van irodalmi emlékezetünkben. 
 

 

Szeged alatt

József Attila 1922 nyarán Kiszomboron házitanítóskodott, itt írta meg augusztus 14-én a Szeged alatt című versét: Tiszánk, ifjú folyónk, e nyári estén / Halkan susogja régi bánatunk. / A Nap bucsúzik. Tört örömre festvén / A messzit; és az Éjfa rám borul. / Reám borul s arcom simítja lágyan / Hűs lombja, rajta nem terem virág, / De béborítja csöndbe síri ágyam, / Ha majd lefekszem, én is – bús diák. / Öreg, borús vers kél borongva bennem, / Rokon hang zendül vissza rá szivemben. / – Mért is kell búmat rímbe önteni? / Lelkemen most halk remegés fut át: / Szeretném szépen felköszönteni / Magányos, árva, bús Juhász Gyulát. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!