Szeged

2022.04.08. 17:30

Szögi-Ződi Ferenc másfél év alatt országos döntőbe jutott sakkban

Mindössze másfél éve sakkozik Szögi-Ződi Ferenc, mégis ő jutott be korosztályában az országos diákolimpiai döntőbe. A nyolcadikos fiatalember naponta másfél órát gyakorol, szorgalmának köszönhetően olyanokat tudott maga mögé utasítani, akik már évek óta versenyeznek.

Tímár Kriszta

Szögi-Ződi Ferenc tanárával, Retkes Sándorral. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Különleges eredmény született idén a 2007-es korosztályban a megyei sakk-diákolimpián: egy olyan diák képviselheti Csongrád-Csanád megyét az országos döntőben, aki mindössze másfél évvel ezelőtt ismerkedett meg ezzel a sporttal. Szögi-Ződi Ferenc iskolájában, a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában kezdett sakkozni, ahol egyébként szintén nincs ennek nagy múltja: 2 és fél éve indult el komolyabban Retkes Sándor vezetésével. A pedagógus egyébként korábbi tanítványaival is rendszeresen szerzett országos helyezéseket. 
 

A sakkhoz nem elég a jó adottság, nagy szorgalom is kell hozzá. Ferencben pedig ez megvan – beszélt a gyors siker titkáról a sakktanár. Hozzátette: a fiatalember jó versenyző is, ami azt jelenti, hogy ki tudja hozni magából a maximumot akkor, amikor arra szükség van. Ez pedig a sakk esetében különösen fontos, hiszen a 4–6 órás versenyeket fizikailag és szellemileg is bírni kell. 
 

A nyolcadikos Szögi-Ződi Ferenc másfél éve pusztán kíváncsiságból jelentkezett az iskola sakkszakkörére. Annyira megtetszett neki, hogy hamarosan eldöntötte, ezzel komolyabban is elkezd foglalkozni. A heti két foglalkozás mellett naponta legalább másfél órát gyakorol, hétvégente akár hármat is. A másfél órából egy óra elmélet és taktika, a gyakorlati megvalósítást pedig számítógépen próbálja ki. Ez egy logikus játék, nem lehet megunni – válaszolt arra a kérdésre, nem vágyik-e néha valami másra szabadidejében. 
Felkészítője, Retkes Sándor elmondta, Ferenc képes rengeteg lépést fejben tartani és sok dolgot tanul meg magától. 
A sakkban azonban számít a személyiség is. Nem minden megnyitás való például mindenkinek. Én abban is tudok neki segíteni, mik azok, amikkel ő sikeres lehet – magyarázta. Azzal kapcsolatosan, hogy mik tanítványa esélyei a májusi döntőben, egyelőre nem tudott nyilatkozni.Két éve volt utoljára diákolimpia, nehéz felmérni a mezőnyt. Ferenc azonban korábban már nemzetközi versenyen is indult, sőt a felnőtt megyei első osztályban is játszott már, úgyhogy mindenképpen célunk, hogy az első 8-ba bekerüljön – árulta el. 
 

A pedagógus egyébként most kezdte el felépíteni a Gedói sakkbázisát az alsósokra alapozva: szakkörére több mint negyvenen járnak. Céljuk, hogy ez az iskola is csatlakozzon a nagy sakkmúlttal rendelkező és ebben a sportban sikeres iskolák sorába, illetve a város egyik kiemelkedő tehetséggondozó műhelyévé tegyék. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!