Szegedi hírek

2022.05.30. 07:11

Klímabarátabb lehet a nyaralás kis odafigyeléssel

Nyaralási klímakalkulátort készített a Klímapolitikai Intézet, amely szerint a legkörnyezetbarátabb a tömegközlekedés, míg a legkárosabb a repülés. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a nyaralás alapos megtervezéséhez.

Illusztráció: Havran Zoltán

Egyre aktuálisabb a kérdés, hogy egy nyaralás lehet-e klímabarát, hiszen hamarosan kezdődnek a szabadságolások. Ha klímabarát nyaralásra vágyunk, akkor mindenképpen érdemes megterveznünk az utazásunk minden lépését, például az utazás módját. 

A Klímapolitikai Intézet szerint ha a hosszú utazások egy főre jutó károsanyag-kibocsátását vizsgáljuk, minden lehetséges úti cél esetén a busz vagy a vonat a leginkább klímabarát utazási mód, amelyet a személyautó követ – 4 utassal számolva –, a legkárosabb pedig a repülőgéppel való utazás. 

Ugyanakkor minél hosszabb az út, arányaiban annyival ke­­vésbé káros repülőgéppel utazni, de még az extrém hosszúságú utakon is ez a leginkább környezetszennyező közlekedési mód. 

Számításaik szerint 1 főre nézve hazánkból egy Prágáig való utazás repülőgéppel 14-szer több szén-dioxid-kibocsátással jár, mint vonattal, és 3-szor annyival, mint személyautóval. Ha a Google Mapsen repülőútvonalakat böngészünk, a Google Flights az út időtartama után egyből annak szén-dioxid-kibocsátását tünteti fel, amely így előrébb szerepel a jegyárnál. 

Az intézet weboldalán közzétett nyaralási klímakalkulátor szerint Marosvásárhely az egyik legközelebbi erdélyi célpont, ahová repülővel juthatunk el Budapestről. Fejenként ez az út repülővel 66, autóval 30, míg Flixbusszal utazva 20 kilogramm szén-dioxid-kibocsátással jár. 

Kitértek arra is, hogy a buszos menetidő a legtöbb célpont esetében túl hosszú ahhoz, hogy egy gyerekekkel utazó család számára valós opció legyen, így ez elsősorban a fiatal utazók környezetbarát és költséghatékony közlekedési módja lehet. 

Ha tehát a nyaralás és kirándulás tervezésekor is fontos szempont számunkra a klíma- és környezetvédelem, akkor kerülnünk kell a repülőgépes utakat, első helyen a vonattal utazást, másodsorban a buszozást kellene preferálnunk. A személyautó csak gyerekes családoknak, vagy az idősebb, de még biztonságosan vezető korosztálynak ajánlott. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!