Az ekcémát is enyhítheti a napfény

2022.06.05. 14:00

Bőrbetegség, amely az immunrendszer túlzott, kóros aktivitásából adódik - Az ekcémát is enyhíti a napfény

Az ekcémával járó mindennapos kellemetlenségek sok gondot okoznak az érintetteknek, nyári melegben pedig még inkább oda kell figyelni számtalan apróságra. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Fanny-összeállítás

Photo by Kristaps Grundsteins on Unsplash

Az ekcéma a leggyakoribb bőrbetegség, az immunrendszer túlzott, kóros aktivitásából adódik. A páciensek érzékennyé válnak bizonyos anyagokra: ezek lehetnek például illatanyagok, tartósítószerek, nagyon gyakori a nikkelérzékenység is. Ha az illető érintkezik velük, nagyon erős gyulladás, viszketés jelentkezik, majd a bőr berepedezik és hámlani kezd. Tudni kell, hogy az allergiás eredetű ekcémát illetően maga a betegség nem, de a hajlam öröklődik. 

Méreg a bőrnek 

Naptej, szúnyogriasztó spray, barnítókrém, sminkszerek: kényelmesebbé teszik az életet, illetve némelyik szebbé a bőrt – feltéve, ha az elviseli. Az ekcémás beteg sebekkel, viszketéssel, kipirulással küzd. A nyári kozmetikumok csak tovább irritálhatják a bőrt, egészen addig, míg végül egy egyszerű alapozó, tusfürdő vagy már maga a víz is ilyen jellegű panaszt okoz. S ha az illető el is hagyja az említett termékeket, az izzadás akkor sem úszható meg a hőségben. 

A pihenés sokat segít 

Mit tehetnek az érintettek az állapotuk javításáért? Általánosságban elmondható, hogy a napfény hatására az ekcémás panaszok javulnak. Az UV-fénynek van egyfajta természetes immungyengítő hatása, így a szervezet fokozott immunaktivitásának csökkenésével javul a páciensek állapota. A pszichés hatások is erőteljesen ronthatnak vagy javíthatnak az ekcémás tüneteken, a pihenéssel, nyaralással járó kiegyensúlyozottság általában segít. Sokan tapasztalják, hogy egy tengerparti nyaralás után sokkal jobb állapotban van a bőrük. Ez annak is köszönhető, hogy a tengervíz visszaállítja a bőr természetes pH-értékét, ám az erősen gyulladásos stádiumban kerülendő a fürdőzés. 

A helyes sminkelés 

Az ekcémás bőr sminkelése azért nehéz, mert a pirosságot valahogy el kell tüntetni, amihez vastagabb alapozás szükséges. Ám mivel az ekcémás felület dehidratált és sokszor ráncos is, a vastag smink visszatetsző, túlságosan feltűnő lehet. Ráadásul nehéz nem vakarózni, ami szintén nem tesz jót a sminknek, főleg, ha még a felhasznált anyagok is irritálják a bőrt. Mégis, miként tudja egy ekcémával küzdő nő elrejteni a bőrproblémáit, és újra szépnek érezni magát egy kis arcfestés segítségével? 

A bőrt a lehetőségekhez képest minél inkább hidratálni kell, adalékmentes anyagokkal. Az Aloe Verát tartalmazó vagy a bio-hidratálókrémek hatékonyak lehetnek. Ezután jöhet a fedés: mivel a zöld szín semlegesíti a pirosat, ilyen korrektort vigyen fel először a pirosas felületre, utána már elég a szokott módon, nem túl vastagon feltenni az alapozót, így nem fognak látszani a foltok. 

Mivel mindenki bőrének más az alaptípusa, ki kell tapasztalni, mely termékekre miként reagál, megnyugtatja vagy éppen viszketni, égni kezd tőle. Szerencsére egyre több jó minőségű, szintetikus illatanyagot, tartósítószert és színezéket nem tartalmazó sminkszer kapható. Tény, hogy nem olyan illatosak, mint a hagyományos készítmények, de ennyi áldozatot megér, hogy vigyázni tudjon ekcémás bőrére. 

Gyógyuljon belülről is!
Már Hippokratész is úgy vélte: „Táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.” A laktóz- vagy glükózérzékenységnek gyakori kísérőjelensége az ekcéma.

Pollenszezonban belobbanhat

Mivel a pollenérzékenység, a szénanátha fokozhatja az ekcémára való hajlamot, a késő nyári, augusztusi időszakban számolni kell azzal, hogy be­lobbanhat a gyulladás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!