Vízállás

2019.09.12. 19:17

Bokáig ér a Maros – Fotók, Videó

Ennél egyszer volt alacsonyabb is a folyó.

Szabó Imre

Alacsony a Maros vízállása a makói strandnál. Fotó: Szabó Imre

Olyan alacsony a Maros vízszintje a makói strandnál, hogy úgy tűnik, át lehet gyalogolni a túlpartra – hívta fel a figyelmet egy olvasónk. Valóban: a helyszínen járva azt láttuk, hogy bár a partról a vízbe való lemenetelt tábla tiltja, a levezető lépcsőt is elzárták lánccal, de ha valaki lemenne, száraz lábbal sétálhatna a part menti sávban. A fövenyen még homokvárak maradványait is láthattuk. Állapotukból ítélve valaki nem rég építhette ezeket.

 

Ugyanakkor a strandon, bár még voltak kint nyugágyak és a Nap is barátságosan sütött, nem láttunk senkit. Ha valaki csütörtökön megnézte a hivatalos vízállásjelentést, azt láthatta a vízügy honlapján, hogy a Maros Makónál -97 centis. Ez persze nem azt jelenti, hogy még majdnem egy méterrel a meder alá kell ásni vízért, hanem azt, hogy az 1864 óta létező helyi vízmércén az akkor megjelölt nulla viszonyítási ponthoz képest ennyi az állás. Nyár végén, ősszel egyébként rendszerint alacsony a vízszint. A strandolók számára ez örömöt persze akkor jelent, ha ez még augusztusban, a hőség idején tapasztalhatják meg – olyankor kisebb szigetek is előbukkannak a vízből, ahol jó napozni. Most csak szemétszigetet láttunk, méghozzá a strand felőli oldalon: néhány fennakadt faág közt megrekedt az egyébként víz tetején úszó szemét. A többsége műanyag flakon volt, de autógumi is akadt közte.

[embed]]

A mostani alacsony vízállás egyébként nem jelent rekordot. A legalacsonyabb vízállást 2012-ben mérték Makónál, az – 113 centi volt. És bár tényleg úgy tűnik, hogy a jelenlegi vízszint mellett a két part között át lehet sétálni, ezt senkinek sem ajánljuk, a folyó ugyanis kiszámíthatatlan.

Címkék#Makó#Maros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!