Évente majdnem negyvenen veszítik életüket hazánkban kábítószer miatt

2019.10.19. 10:00

Marihuána, hasis, kokain: Zacher Gábor oktatta a mentőket

Évente majdnem negyvenen veszítik életüket hazánkban kábítószer miatt, azonban a mutatók közel sem olyan rosszak, mint például Svédországban. Zacher Gábor szerint az alkoholistáknál sokkal nagyobb a baj.

Kiss Anna

Főként a dizájnerdrogok terjednek, de már a snüssz is "menő". Fotó: Frank Yvette

Szembe kell néznie az embernek a problémával, anélkül nem fog változtatni a helyzetén – hangsúlyozta Zacher Gábor. Lapunk kérdésére elmondta, Csongrád megye nem kirívó a droghelyzet tekintetében, mert bár közel van a határokhoz, amelynek következtében a déli csempész­útvonal része, de az még nem jelenti azt, hogy célterület lenne. Beszélt arról is, hogy ki számít érintettnek, ugyanis azok, akik egyszer egy buliban extasit fogyasztottak, elszívtak egy spanglit, vagy egy csík kokaint felszippantottak, még nem számítanak drogosnak, csak ha ezt rendszeresen megteszik.

– Attól, mert egyszer-kétszer kipróbálja, még nem lesz függő, nem dől össze a világ. Ráadásul ma hazánkban 800 ezer alkoholista van, 300 ezer szerencsejáték-függő, 25 ezer orrcseppfüggő, míg kábítószeresből 20 ezer. A jogrend mégis az utóbbi esetében a legszigorúbb, a kábítószer-költségvetés 75 százaléka bűnügyi költség, míg a prevencióra csupán 25 százalék jut. Ezt kellene megfordítani, így még kevesebben nyúlnának a szerhez – emelte ki a toxikológus. Azt mondja, a legtöbbször azok a betegek akarnak az életükön változtatni, akik már megéltek egy a halál körüli élményt, mert rádöbbenek, hogy ebbe tényleg bele lehet halni.

Szembe kell néznie az embernek a problémával, anélkül nem fog változtatni a helyzetén – hangsúlyozta Zacher Gábor. Fotó: Frank Yvette

Zacher Gábor egyébként a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet munkatársainak tartott továbbképzést a kábítószer-fogyasztás klinikai vonatkozásáról. Mint elhangzott, míg Norvégiában hetvenöten, Svédországban kilencvenketten veszítik életüket évente kábítószer miatt, addig Magyarországon negyvenen.

A főorvos elmondás szerint az intravénás szerek használói jelentik a legtöbb problémát, valamint a szintetikus biofüvek vannak nagyobb mértékben jelen. Ezeket akár már 300-400 forintért be lehet szerezni. Ráadásul egy fantázianév alatt 20-25-féle szer fut, amelyek sokszor nem is ismertek, folyamatosan jelennek meg újabb tudatmódosítók.

A szakember azt javasolta, hogy a bizonytalan helyszíneken készítsenek a betegről képet, mert sokat segíthet a későbbiekben például az, hogy milyen állapotban találtak rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!