Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Hatástalanították a Dunában talált bombát

Az 500 kilogrammos második világháborús robbanótest miatt mintegy 8 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Péntek késő délutánra mindannyian hazatérhettek.
17:25 - Mindenki hazatérhetett otthonába

Kora délután hazatérhettek otthonukba azok az óbudaiak, akiknek a Dunában talált második világháborús bomba miatt kellett elhagyniuk lakásukat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a bomba gyújtószerkezeteinek megsemmisítése után a rendőrség valamennyi helyszínen feloldotta a területlezárást, így minden lakó hazatérhetett.

Az óbudai önkormányzat azt is közölte, hogy mind a nyolcezer kitelepített hazamehetett. A közlemény idézte Bús Balázs (Fidesz-KDNP) polgármestert, aki példaértékűnek nevezte a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat összefogását, és köszönetet mondott a lakosság együttműködéséért.

Az Északi összekötő vasúti hídnál szerdán találtak a Dunában egy fémtárgyat, a tűzszerészek másnap megállapították, hogy az egy ötszáz kilogrammos második világháborús, éles bomba. A munkálatokat péntek reggel 8 órakor kezdték el, egy kilométeres körzetében lezárták az utcákat, és kiürítették az épületeket is. A gyújtószerkezetek megsemmisítését a kiürítés után, röviddel dél után kezdték meg.

A IV. és a XIII. kerületben többnyire ipari vagy lakatlan területet érintett az intézkedés, de a III. kerületben a Pók utcai lakótelep egy részét és a Graphisoft parkot is ki kellett üríteni. Az érintettek nagy részének nem okozott gondot, hogy a kiürítés idejére megoldást találjon - tudatta az önkormányzat. Negyven embert az Aquincum Általános Iskolában, hat kismamát pedig az Arató Emil téri óvoda épületében helyeztek el. Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény idősek klubjába öt fekvő beteget szállítottak, további három idős emberről pedig a Szérűskerti idősek otthonában gondoskodtak.

A kerület jelezte: mindegyik befogadó intézményben meleg ebédet, ásványvizet és forró teát kaptak az ott tartózkodók.

14:13 - Megsemmisítették a bomba gyújtószerkezeteit

A tűzszerészek megsemmisítették péntek délután a Dunában talált féltonnás, második világháborús bomba mindkét gyújtószerkezetét - közölte Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészetének kommunikációs tisztje.

Tájékoztatása szerint a szerkezetek megsemmisítése után feloldották a zárlatot a pesti oldalon, a hídon és a folyón is, a honvédség hajója elszállítja a bombatestet.

A bomba miatt megtalálási helyének egy kilométeres körzetében lezárták az utcákat, és kiürítették az épületeket is. A műveletet reggel 8 órakor kezdték el, a gyújtószerkezetek megsemmisítését a kiürítés után, röviddel dél után kezdték meg.

Az Aquincum Általános Iskolában negyven embert helyeztek el, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény idősek klubjába pedig öt embert szállítottak, további hárman egyénileg érkeztek oda.

Az Északi összekötő vasúti hídnál szerdán találtak a Dunában egy fémtárgyat, a tűzszerészek másnap megállapították, hogy az egy ötszáz kilogrammos második világháborús, éles bomba.

A IV. és a XIII. kerületben többnyire ipari vagy lakatlan területet érintett az intézkedés, de a III. kerületben a Pók utcai lakótelep egy részét és a Graphisoft parkot is ki kellett üríteni.

13:31 - A tűzszerészek hatástalanították a bombát

Hatástalanították a tűzszerészek a budapesti Duna-szakaszban talált bombát - mondta Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészeinek kommunikációs tisztje az MTI-nek péntek kora délután.

12:42 - Kiürítették a III. kerület veszélyeztetett részét

Röviddel dél után kiürítették a III. kerület veszélyeztetett részét, és elvégezték a biztonsági ellenőrzést az érintett házakban, így a búvárok rövidesen megkezdhetik a Dunában talált második világháborús bombával összefüggő munkálatokat - tájékoztatott az óbudai önkormányzat pénteken.

Az Aquincum Általános Iskolában negyven embert helyeztek el, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény idősek klubjába pedig öt embert szállítottak, további hárman egyénileg érkeztek oda.

Második világháborús rombolóbombát hatástalanítanak Budapesten - a rendőrök lezárták a helyszínt. Fotó: MTI (galéria)

Az Északi összekötő vasúti hídnál szerdán találtak a Dunában egy fémtárgyat, a tűzszerészek másnap megállapították, hogy az egy ötszáz kilogrammos második világháborús, éles bomba. A szerkezetet kiemelik és elszállítják, az épületeket egy kilométeres körzetben ürítették ki.

A IV. és a XIII. kerületben többnyire ipari vagy lakatlan területet érint az intézkedés, de a III. kerületben a Pók utcai lakótelep egy részét és a Graphisoft parkot is ki kellett üríteni.

Az intézkedés a tervek szerint 18 óráig lesz érvényben.

12:21 - Tűzszerész búvár: rögzítik és kiemelik a bombát

Az északi összekötő vasúti hídnál talált bomba esetében a búvárok feladata, hogy segítsék a szerkezet kiemelését a vízből - mondta Vörös Mihály főhadnagy, a honvédség tűzszerészeinek búvára pénteken.

A főhadnagy, aki az északi összekötő vasúti hídnál fellelt 500 kilogrammos bomba hatástalanításán dolgozik, azt mondta, úgynevezett fémkupakokkal rögzítik a bomba két végén található gyújtószerkezeteket, majd kiemelik és a hajón hatástalanítják azokat.

A szakemberek, mialatt a bombával foglalkoznak, a levegőt és a felszereléshez szükséges áramot egy hajóról kapják. Ez a kábelköteg egyben rögzítő kötélként is szolgál. A búvároknál csak egy mentőpalack van, de azt csak végszükség esetén használják.

Hozzátette: a tűzszerész búvárok munkáját leginkább a víz mélysége, a sodrás és a látótávolság befolyásolja.

Egy ekkora bombával dolgozni a szárazföldön is nagyon nehéz és kockázatos, de a vízben a veszély megsokszorozódik. A folyóban a látótávolság hat méterrel a felszín alatt 40-50 centiméter, így a búvárok alig látják, mi van a környezetükben, a sodrás miatt, amely a Duna e szakaszán majdnem 5 kilométer per óra, uszadék fák, sodródó kövek is eltalálhatják őket; ez nagyon súlyos sérülésekhez vezethet - fűzte hozzá.

Második világháborús rombolóbombát hatástalanítanak Budapesten - a rendőrök lezárták a helyszínt. Fotó: MTI (galéria)

A búvárokat ráadásul keszonbetegség is fenyegeti, így - a mélységtől függően - csak meghatározott időt tölthetnek a víz alatt. Ebben az esetben 30 percenként kell váltaniuk egymást.

A szakember szerint, ha a víz alatt robban fel egy ekkora bomba, egy kilométeres körzetben mindent elpusztít maga körül, hiszen a víz nagyon jól vezeti a légnyomást, viszont a repeszek, az ellenállás miatt csak körülbelül 250 méteres körben szóródnának szét, de az északi összekötő vasúti hidat így is megrongálnák. A víz felett viszont már a repeszek rombolóereje is nagyobb, így indokolt a környék kiürítése egy kilométeres körben - tette hozzá.

A Dunának ezen a szakszán, konkrétan a vasúti hídnál, az elmúlt években nyolc hasonló méretű és gyártmányú bombát találtak, de a folyó fővárosi szakaszán másutt is előkerült már ilyen szerkezet - fűzte hozzá.

Vörös Mihály azt mondta: lelkileg ehhez a munkához nem lehet soha teljesen hozzászokni, hiszen mindig változnak a körülmények, viszont, amikor a búvár "elmerül" és meghallja a víz zúgását, megszűnik a stresszhatás.

"Igazából teljes egészében meg tudjuk nyugtatni magunkat, hogy csak arra koncentráljunk, ami a feladatunk" - fogalmazott.

A honvédség tűzszerészeinek 12 képzett búvára van, közülük hárman szereztek olyan képesítést, amellyel teljes körűen részt vehetnek a munkafolyamatban - mondta a főhadnagy.

11:32 - Várhatóan délre kiürítik a veszélyeztetett III. kerületi városrészt

A rendőrség várhatóan péntek dél körül befejezi annak a III. kerületi városrésznek a kiürítését, amelyet korábban egy a Dunában talált második világháborús bomba miatt zártak le. A hatóság emberei már az újságírókat is elküldték a veszélyeztetett területről.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint 11 óra körül már az érintett lakások 70 százalékát ellenőrizték a rendőrök, és reményeik szerint a tervezett 12 óráig végeznek is a feladattal, így kora délután a tűzszerészek megkezdhetik a féltonnás bomba hatástalanítását.

A Pók utcai lakótelep és a kertvárosi övezet érintett utcáiban délelőtt gépkocsikkal és gyalog járőröző rendőröket lehetett látni, akik sorra járták a házakat, és ajtóról, ajtóra kopogtattak, hogy a még otthon maradtakat távozásra szólítsák fel.

Az utcákon egy hangosbemondóval felszerelt rendőrautó jár körbe, a hangszórón is arra hívják fel a lakókat, hogy hagyják el otthonaikat, és azt is közlik, melyik általános iskolában tartózkodhatnak a zárás idején.

A rendőrök 11 óra előtt nem sokkal az utcákon dolgozó újságírókat, fotósokat és tévés stábokat is elküldték a területről.

9:47 - Lezárták a veszélyeztetett III. kerületi városrészt

A rendőrség péntek délelőtt lezárta Budapest III. kerületének azt a részét, melynek közelében, az északi összekötő vasúti hídnál a Dunában egy második világháborús bombát találtak korábban. A féltonnás robbanótestet várhatóan kora délután hatástalanítják és szállítják el a helyszínről, addig mintegy 8 ezer embernek el kell hagyni a területet.

A hatóság emberei rendőrség-feliratú szalagokkal vették körbe az utcákat, az utakat lezárták, oda nem engednek be senkit, a területen bent tartózkodókat pedig távozásra szólítják fel. A rendőrök házról házra, ajtóról ajtóra járnak, és kopogtatnak be a lakásokba.

A Pók utca és a Nánási út környékén élők reggel 8 óra körül sorra hagyták el otthonaikat. Sokan nagyobb szatyrokkal, kosarakkal, volt, aki kofferrel várakozott a buszmegállóban. A legtöbben azt mondták az MTI tudósítójának, hogy rokonokhoz mennek a város egy másik részére. Többen a háziállataikat, kutyáikat, macskáikat is magukkal vitték.

Második világháborús rombolóbombát hatástalanítanak Budapesten - a rendőrök lezárták a helyszín. Fotó: MTI (galéria)

Az ideiglenesen kiköltözők közül néhányan az utcán azon viccelődtek, "háborús övezetté" vált a környékük. Sok kisgyerekes családot is látni, volt, aki azt mondta, ha már így alakult, kirándulni mennek.

Azokat, akik nem tudják elhagyni otthonukat, mert betegek, vagy mozgásukban korlátozottak, délelőtt mentővel viszik el megfelelő helyre.

A lezárt utcák 9 órára - az újságírókat leszámítva - elnéptelenedtek, de még több lakás ablakában felbukkant egy-egy otthon maradt lakó.

Az önkormányzat az MTI-vel azt közölte, sem a BKV, sem pedig a MÁV járatai nem álltak le.

Az önkormányzat által kijelölt nappali melegedő szolgáltatásait tizenketten vették igénybe, ők meleg teát, pogácsát és ebédet kapnak - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Korábban írtuk:

Megkezdődött az épületek kiürítése és a környék lezárása péntek reggel a III. kerületnek azon a részén, amelynek közelében az északi összekötő vasúti hídnál a Dunában egy második világháborús bombát találtak. A féltonnás robbanótestet várhatóan kora délután hatástalanítják és szállítják el a helyszínről.

A Pók utca és a Nánási út környékén élők sorra hagyják el otthonaikat, a kitelepítés mintegy 8 ezer embert érint. Reggel nyolc óra után a rendőrség minden házat ellenőriz, gyakorlatilag végigkopogtatják a lakások ajtaját, az érintett terület határát pedig lezárják. Korábban a rendőrség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség emberei a közös képviselőkön keresztül és személyesen is megpróbáltak mindenkit tájékoztatni a szükséges intézkedésről.

Akik nem tudják elhagyni otthonukat, mert betegek, vagy mozgásukban korlátozottak, azokat délelőtt mentővel viszik el megfelelő helyre.

Az intézkedés a tervek szerint 18 óráig lesz érvényben. A bomba lehetséges hatósugarának egy kilométeres lezárása a IV. és a XIII. kerület többnyire ipari vagy lakatlan területeit is érinti. A XIII. kerületben lezárják a Népszigetet, a határ a Váci út Duna felé eső pereme.

Második világháborús rombolóbombát hatástalanítanak Budapesten - a rendőrök lezárták a helyszín. Fotó: MTI (galéria)

A III. kerületben a Pók utcai lakótelep egy részét és a Grapshisoft parkot is ki kell üríteni. Az önkormányzat az Aquincum Általános Iskolát és a Rozgonyi Piroska utcai vendégházat jelölte ki befogadó helyként, ahol gondoskodnak a lakók ellátásáról is.

A munkálatok alatt az összekötő hídon szünetel a vonatforgalom, a Dunán hajózási zárlat lesz, emiatt a BKV hajói sem közlekednek, és a 106-os autóbusz menetrendjében is változások lesznek.

A Honvédelmi Minisztérium szerdán közölte: bejelentést kaptak a tűzszerészek arról, hogy a Dunában feltehetően egy robbanótestet találtak. A tűzszerészek csütörtökön megállapították, hogy egy ötszáz kilogrammos második világháborús, éles bomba van a vasúti hídnál.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a féltonnás bomba 30 fokos szögben áll a mederben, a kiemelés után megkezdik a két gyújtószerkezet eltávolítását és megsemmisítését, a bombatestet pedig a központi gyűjtőhelyre szállítják.

Olvasóink írták

  • 1. maci53 2012. október 19. 17:47
    „Az ATV bemondta,Mesterházy látta amint a bombát Matolcsy és Orbán elásták,Kálmán Olga ezt megisegyenesbeszédezte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Pál: a magyar nukleáris képzés külföldön is elismert

A magyar képzési program iránt érdeklődik Szaúd-Arábia és Indonézia is. Tovább olvasom