Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Lézerek a gyógyászatban

A legújabb lézer- és intenzív fényt kibocsátó (IPL) technikák fejlődésével, a „nonablatív fotorejuvenációval" a bőrfelszín károsítása nélkül lehet a bőr tartását, rugalmasságát növelni – és ezzel a ráncosságát csökkenteni –, valamint eltüntetni a zavaró értágulatos és pigmentált foltokat.
A fotorejuvenáció hőhatáson alapuló, bőrfelszíni helyreállító eljárást takar. A kezelés célja a kötőszövet térfogatának növelése – ezzel helyreállítani az alátámasztó, tartó és érstabilizáló szerepét –, az alapállomány és a rostok képződésének normalizálása. Ezt ebben az esetben is hőkárosodás révén érik el, de szemben az ablatív technikákkal, mellékhatások – mint pl. kezelés utáni bőrpír, múló égő érzés, átmeneti pigmentképződés – jóval ritkábban és kisebb mértékben fordulnak elő.

A fotorejuvenációra többfajta készülék is alkalmazható. A különböző hullámhosszú fényt kibocsátó lézerkészülékek, rádiófrekvenciás, mikrohullámú és ultrahangos berendezések is hőhatás révén melegítik fel a bőr egyes meghatározott rétegeit, s ennek következtében alkalmasak a bőr feszesítésére.

A lézereket fénykibocsátásuk alapján csoportosíthatjuk:

Látható fényű lézerkészülékek

– Pulzáló festéklézerek (585, 595 nm hullámhossz)
A festéklézerek fotorejuvenáló hatásmechanizmusa még nem pontosan ismert, mivel elsősorban értágulatok kezelésére alkalmazzák őket. Megfigyelték, hogy a kezelések után kb. 50%-ban a ráncosság is csökkent. Viszont gyakoribbak a mellékhatások.
– Frekvenciakettőzött Neodínium:YAG és KTP lézerek (532 nm hullámhossz)
Elsősorban hajszálér- és pigmentációs problémákra alkalmazzák ezeket a készülékeket, valamelyest javítják a bőr textúráját is.
– IPL- (intenzív pulzáló fény) technika
A kibocsátott villanófény nem koherens, széles hullámtartományú, nagy energiasűrűségű. Különböző szűrőkkel, a hám megkímélésével serkenti a kötőszöveti sejtek kollagén- és rugalmasrost-termelését és kezeli a pigmentációs károsodásokat. Előnye, hogy gyors, és ritka a mellékhatás.
– LED (alacsony energiájú
diódalézerek = Light Emitting Diode)
A kezelés nem hőhatáson alapuló eljárás, ún. fotomodulációs effektus során alacsony szintű fényenergiával serkentik vagy gátolják a sejteket normális működésük helyreállítására. Pontos hatásmechanizmusa még nem teljesen tisztázott, de határozottan javul a bőr textúrája és csökken a ráncosodás a kezelések során. A kezelések fájdalmatlanok, gyorsak, kevés a mellékhatásuk.


Infravörös lézerek

Ebbe a csoportba tartoznak a hosszú impulzusú Nd:YAG és a rövid impulzusú Q-kapcsolt Nd:YAG lézerek (1064 nm hullámhossz). Ez a hullámhosszú fény egyaránt elnyelődik a melaninban, a hemoglobinban és a vízben. A mélységet az impulzus időtartamával befolyásolni lehet. Általában nem önmagában alkalmazzák, mert hatékonyabb KTP-vel (532 nm).
Ugyancsak az infravörös lézerek családjába tartoznak a következő berendezések:
– Nd:YAG, 1320 hullámhosszú készülék
A szövetekben levő vízben nyelődik el, kb. 2–3 mm mélyre jut a kötőszövetbe. Az intenzív hőhatás miatt a hámot hűteni kell, javulás csak hónapok múltán észlelhető. Aknés hegek kezelésére is alkalmas.
– Hosszú pulzusú diódalézer, 1450 nm hullámhosszú készülék.
A ráncok kezelésére kevésbé alkalmas, viszont a faggyútermelés csökkentésével akne kezelésére jól alkalmazható.
– Erbium:glass, 1540 nm hullámhosszú készülék
Az intenzív vízelnyelődés és hőhatás miatt a hámot hűteni kell, eredmény később jelentkezik.
– Fraxel (frakcionált fototermolízis)

A kezeléssel gyors rejuvenációt lehet elérni, de hátránya, hogy fájdalmas. Emiatt érzéstelenítés és hűtés szükséges a terápia során.
– Rádiófrekvenciás és mikrohullámú készülékek (300 MHz–3 kHz és 300 GHz–300 MHz)
A bőrben elsősorban az irha mélyebb rétegeit és a bőralját melegítik fel, mely hatására a kollagén azonnal összehúzódik, ezáltal a bőr feszessé válik, a szem körüli ráncok csökkennek és a megereszkedett arc megemelhető vele. A hámot hűteni kell.
A kombinált kezelésekről a jövő keddi Gyógy-ír mellékletben olvashatnak.

Dr. Kiss Zsuzsanna, bőrgyógyász-kozmetológus főorvos.
 

Olvasóink írták

  • 2. zsuzsi 2008. február 16. 00:48
    „A cikk erdekes a frakcionált fototermolízisrol, de engem az erdekelne, hol tudok olyan doktort talalni, aki csinal ilyen kezeleseket?”
  • 1. bettina 2008. január 25. 20:51
    „kedves doktor úr /hölgy!
    Szeretnék A fotorejuvenációs ketelésre járni,hol lehet idöpontot kérni,helyileg hol találhato!? várom mielöbbi válaszát.
    köszöettel ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyásos gázolás az 5-ös úton Balástya közelében

Életét vesztette egy 51 éves férfi, amikor feltehetően vasárnap hajnalban elütötte egy… Tovább olvasom