Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Megrongálták az Országalmát, összefestették a zsidó temetőt Székesfehérváron

Letörték az Országalma keresztjét Székesfehérváron, a város jelképének számító műemlék megrongálását kora délután jelezte a városgondnokság.
Letörték az Országalma keresztjét Székesfehérváron, a város jelképének számító műemlék megrongálását kora délután jelezte a városgondnokság – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika elmondta: a kár feltehetően több százezer forint. A rendőrök vizsgálják a térfigyelő kamerák felvételeit, és szemtanúk jelentkezését várják.

A rongálás minősített esete miatt az elkövetők akár három év szabadságvesztéssel is sújthatók - tette hozzá.

Emlékeztetett: majdnem egy évvel ezelőtt, 2011 júliusában szintén letörték a keresztet. Akkor két fiatalember szórakozásból hazafelé tartva, ittas állapotban mászott fel az Országalmára és rongálták meg a keresztet. Az elkövetőket néhány órán belül elfogták. Tettükért társtettesként, kulturális javak sérelmére elkövetett rongálás bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Az Országalmát - Ohmann Béla alkotását - 1943-ban avatták fel. A vörös márványból készült gömb körbefutó felirata egy 1237-ben kelt oklevélből való, amely szerint Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta.

Nem ez volt az utol rongálás a városban, ugyanis késő délután meggyalázták az Óvoda utcai zsidótemetőt; ismeretlen tettesek fekete festékkel feliratokat fújtak a ravatalozóra és több sírra - tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t.

Németh-Kész Mónika közölte, az esetről pénteken tettek bejelentést. A rendőrség nagy erőkkel megkezdte a nyomozást. Az elkövetők rongálás minősített esete miatt három év szabadságvesztésre is ítélhetők.

Neubarth István, a székesfehérvári zsidó hitközség alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta, az eset feltehetően csütörtök hajnalban történt. Péntek délután értesítették a rendőrséget, majd szombat délelőtt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

"Nem ez volt az első eset, és félünk tőle, hogy nem is az utolsó. Az biztos, hogy nem unatkozó tizenévesek az elkövetők, hanem érezhetően politikai indíttatású akcióról van szó, hiszen a 10-15 centiméteres betűkből álló feliratok előre eltervezettek, sablon segítségével fújták őket. Ezt a helyszínelést végző rendőrök is megerősítették" - tette hozzá.

A ravatalozó falára és tizenkét sírra a következő feliratokat fújták: "Rákosi zsidó volt!", "Kun Béla zsidó volt!" "A zsidók elszámoltatása nem történt meg!". A feliratok mellett áthúzott Dávid-csillag is látható, ám az alelnök szerint azokat "sablon nélkül fújták".

Neubarth István elmondta, június 10-én tartják a mártírok évfordulóját, a Székesfehérvárról elhurcolt zsidó emberek emléknapját. Addigra a városgondnokság segítségével szeretnék eltüntetni a feliratokat.

"Nem gondolom, hogy az évforduló lett volt az akció oka, sokkal inkább az utóbbi időszak hangulata vezethetett idáig" - tette hozzá. Az Óvoda utcai zsidótemetőben mintegy ezer sír van, az 1880-as évek óta temetkeznek oda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY: terítéken az alaptövény, a médiatörvény és az új Btk.

Háromnapos ülést tart az Országgyűlés a héten, amelyen az alaptörvényről, a visszaküldött… Tovább olvasom