Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Szanyi a devizahitelekről: kormányzati intézkedések kellenek!

A visszafelé mutogatás helyett kormányzati intézkedéseket sürgetett Szanyi Tibor szocialista képviselő a devizahitelesekkel kapcsolatban a KDNP alelnökének nyilatkozatára reagálva.
Rétvári Bence az MTI-nek adott, szombaton közölt interjújában azt mondta: az MSZP-nek csak azt követően van erkölcsi alapja megszólalni a devizahitelek kérdésében, miután bocsánatot kért az érintett hitelesektől. A kereszténydemokrata politikus szerint a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány elhibázott politikája vezetett oda, hogy Magyarországon ma családok tömegének lakhatása került veszélybe, és az egyik nagy országkockázati tényező az óriási lakossági devizahitel-állomány.

A KDNP alelnöke szerint a szociálliberális kormányzat 2002 és 2004 között tudatosan, több lépcsőben építette le az első Orbán-kabinet által létrehozott otthonteremtési rendszert, s "ez a kicsinyes politikai bosszú vezetett el a forinthitelek visszaszorulásához és a devizahitelek aránytalan, egészségtelen elszaporodásához". Megjegyezte, hogy a devizahitelek mértéke nyolc év alatt 140-szeresére emelkedett, s a világ összes - Svájcon kívüli - svájcifrank-alapú hitelének tíz százalékát Magyarországon helyezték ki.

Szanyi Tibor erre reagálva az MTI-nek úgy fogalmazott: a szocialista kormányzás idején egyáltalán nem volt jelentős probléma a devizahitelekkel. "Jó konstrukció volt, bizonyítja ezt az is, hogy a Fidesz, a jelenlegi kormánypárti képviselők nagyobbik hányada, több milliós devizahitelekben "utazik". Bizonyítja ezt az, hogy a fideszes önkormányzatok nyakló nélkül vették fel ezeket a devizahiteleket" - mondta.

Az országgyűlési képviselő szerint, amíg rendben ment a gazdaság, addig a devizahitelekkel nem volt olyan probléma, mint most, amikor elszakadtak az árfolyamok a valóságtól. Szanyi Tibor megjegyezte ugyanakkor, hogy ez csak részben a kormány hibája. Az viszont már a jelenlegi kabinet hibás gazdaságpolitikájából fakad, hogy magas kockázati felárak terhelődnek a devizahitelekre - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 4. florian70 2011. augusztus 13. 21:42
  „2. csergemerge 2011.08.13. 14:23

  Az országgyűlési képviselő szerint, amíg rendben ment a gazdaság, addig a devizahitelekkel nem volt olyan probléma, mint most, amikor elszakadtak az árfolyamok a valóságtól. Szanyi Tibor megjegyezte ugyanakkor, hogy ez csak részben a kormány hibája. Az viszont már a jelenlegi kabinet hibás gazdaságpolitikájából fakad, hogy magas kockázati felárak terhelődnek a devizahitelekre - tette hozzá. "

  2szer annyí hítelt fizetek most mint MSZP idején. Érted ???????”
 • 3. igazságkereső 2011. augusztus 13. 18:30
  „Jó lenne most már azt is deklarálni,hogy az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció ideje alatt nagy mennyiségben kiadott "devizahitelek" bizony forinthitelek voltak,mint ahogy arra tett is utalást Thomas Jordan az SNB (Svájci Nemzeti Bank) alelnöke! A "süketelést", mellébeszélést kellene végre befejezni és Magyarországon a magyar bankokat -még ha azok leánybankok is! - kormányzati szinten utasítani - olyan nincs, hogy nem lehet!! - a "svájci frank alapú" elnevezés azonnali törlésére,hiszen ezt az elnevezést a magyarországi bankok csak azért találták ki,hogy tisztességtelenségük révén megduplázhassák az általuk engedélyezett összegű forintösszeg megduplázását! Ebben a súlyos kérdésben,problémában azonnali kormányintézkedésre van szükség,mert egy magát demokratikusnak mondott országban antidemokratikusan utcára rakni embereket, családokat nem lehet csupán azért,mert a bankok munka nélkül a pénzzel játszadozva óhajtják bevételeiket megduplázni! Ez egy olyan tisztességtelen eljárás Magyarországon,amely eljárás a magyarországi leánybankok anyabankjainál is teljesen ismeretlen fogalom.Az interneten utána lehet nézni pl. a németországi banki hitelezés gyakorlatának! Épp ezért ajánlanám minden magyarországi bank által tönkretett "devizahitelesnek",hogy okvetlen vegye fel a kapcsolatot Dr.Simó Endrével, a Magyar Szociális Fórum elnökével ,kinek elérhetősége: drsimoendre@freemail.hu!!Sajnos Lénárd Mariann, a Banki Hitel károsultak Egyesületének főtitkára megragadt a látványtervezésnél,erőtlen és eredménytelen érdekérvényesítő képességénél fogva! A 180.-ft-os "árfolyamgát" vállalása estén olyan adóssághalmaz gyűlik fel 2014.december végéig,hogy az teljességgel meg-és kifizethetetlenné válik,de ezt a reklám közepette nyilván nem hangoztatják! Jó lesz ébernek maradni,mert ezzel a trükkel egy újabb ügyfélmegvezetésre készülnek a magyarországi bankok, egy olyan trükkel, mely a nyugat-európai banki gyakorlattal teljesen ellentétes. Ezt pedig nagyon jól tudják a magyarországi leánybankok és Müller úr is, aki a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója! Szégyellheti is magát,mert tisztességtelensége határtalanná vált!”
 • 2. csergemerge 2011. augusztus 13. 14:23
  „Szanyi elvtárs csúsztat amikor azzal védi a devizahiteleket, hogy azt "fideszes" önkormányzatok is fölvették.
  Miért is ne vették volna föl?

  A hitelekkel nem akkor szokott a "baj lenni" amikor fölveszik, hanem amikor kiderül, hogy a (kormányszinten is) alábecsült kockázatok révén képtelenség visszafizetni! Szanyi elvtárséknak VALÓBAN bocsánatot kellene kérniük, mielőtt kritizálják azokat, akik az ő kormányzati tevékenységük hibáit igyekeznek orvosolni.
  Persze kommunistától megbánást várni igen meddő próbálkozás...”
 • 1. Együgyű 2011. augusztus 13. 14:20
  „: Szanyi a devizahitelekről: kormányzati intézkedések kellenek!
  De okos most Szanyi Tibor szocialista képviselő. Ellenzékben?
  Egy kicsit minden a szájából már hiteltelen.
  Valamelyik új tatmániai ördög kelepelőjéből szeretném hallani!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdték kialakítani a devecseri emlékpark tavait

Elkezdődött Devecserben a vörösiszap-katasztrófa nyomán elbontott házak helyén megépülő nyolchektáros emlékpark tavainak kialakítása. Tovább olvasom